Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiKenija ne dopušta skeniranje očiju svojih građana od strane WorldCoina

Kenija ne dopušta skeniranje očiju svojih građana od strane WorldCoina

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Otpor?

Prošli tjedan kenijsko Ministarstvo unutarnjih poslova suspendiralo je kontroverznu tehnološku tvrtku WorldCoin i slične subjekte iz poslovanja u zemlji.

WorldCoin, čiji je suosnivač Sam Altman iz OpenAI-ja, nudi besplatne kripto tokene u vrijednosti od otprilike 50 dolara ljudima koji žele skenirati svoje očne jabučice uređajem zvanim Orb.

Tisuće Kenijaca stajale su u redu u registracijskim centrima tjedan dana kako bi dobile besplatnu valutu.

No, u priopćenju ministarstva stoji: Relevantne sigurnosne, financijske službe i agencije za zaštitu podataka započele su upite i istrage kako bi se utvrdila autentičnost i zakonitost gore navedenih aktivnosti, sigurnost i zaštita podataka koji se prikupljaju te kako žeteoci namjeravaju koristiti podatke”

Tajnik kenijske vlade Alfred Mutua bio je bijesan zbog tehnologije, rekavši u izjavi: Podržimo prestanak korištenja Kenijaca kao pokusnih kunića i prikupljanja njihovih podataka. Morate se zapitati zašto vam se oči skeniraju i prikupljaju informacije. Što to znači i što će značiti za vas i vaše potomke? 

Drugi tajnik, Kithure Kindiki, uvjeravao je građane da će vlada poduzeti sve mjere kako bi osigurala javnu sigurnost i integritet financijskih transakcija koje uključuju toliko mnogo građana, navodi Kenyans.co.ke.

„Nadalje, poduzet će se odgovarajuće mjere protiv svake fizičke ili pravne osobe koja podupire, pomaže, potiče ili na drugi način sudjeluje u aktivnostima ili je povezana s njima sve dok vlada ne ocijeni da je WorldCoin siguran. 

Slijedeći naredbu, policijski službenici raspoređeni su kako bi rastjerali stotine ljudi koji su čekali u redu za vježbu u KICC-u u Nairobiju

Direktiva dolazi nekoliko minuta nakon što je ICT Eliud Owalo izjavio da vlada tek treba izbaciti međunarodnu kompaniju jer nije prekršila nijedan zakon.

Ipak, WorldCoin tehnički nije prekršio nijedan kenijski zakon – što je, pretpostavljamo, jedan od razloga zašto je ondje uveden.“

„Postoje sigurnosni problemi iako u odnosu na trenutne zakone o podacima, oni nisu ništa prekršili. Naši zakoni, propisi nisu sveobuhvatni. Unutar postojećeg zakonskog okvira danas ne postoje odredbe u zakonu koje je organizacija negirala. Međutim, oko toga bi moglo biti sigurnosnih i regulatornih problema”, rekao je Owalo.

Kao odgovor na zabranu, suosnivač WorldCoina Alex Blania ustvrdio je da su namjere tvrtke neopravdane:

“Tools for Humanity (TFH) je pauzirao provjere World ID-a u Keniji dok nastavljamo raditi s lokalnim regulatorima kako bismo odgovorili na njihova pitanja. Ispričavamo se svima u Keniji zbog kašnjenja.“

Navedena svrha Worldcoina je izgraditi globalni identifikacijski sustav pomoću skeniranja šarenice, koji može dokazati da je osoba čovjek. Tvrtka tvrdi da će u budućnosti, kada umjetna inteligencija (AI) bude ‘potpuno funkcionalna’, biti teško odrediti je li subjekt čovjek ili stroj.

Međutim, ponašanje tvrtke u prikupljanju biometrijskih podataka iz cijelog svijeta izazvalo je kritike i istrage regulatora za zaštitu podataka.

Istražitelji su istaknuli da su neke od tehnika koje tvrtka koristi, posebno u zemljama u razvoju, izrabljivačke.

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: screenshot thepeoplesvoice.tv

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije