Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaNajnovijeKina planira pregledavati svaki komentar prije objave na društvenim mrežama

Kina planira pregledavati svaki komentar prije objave na društvenim mrežama

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Gušenje

Kako donosi insider.com, Kina bi uskoro mogla pregledavati svaki komentar prije nego što se pojavi na društvenim mrežama, što će potaknuti strah od daljnje cenzure u zemlji koja već ima jedno od najrestriktivnijih medijskih okruženja na svijetu.

Kineska internetska služba za nadzor u petak je na svojoj web stranici objavila novi skup nacrta pravila, nalažući platformama da pregledaju sve online komentare prije nego što budu objavljeni i da vlastima prijave sve “nezakonite i loše informacije”. 

Nova pravila osmišljena su kako bi “zaštitili nacionalnu sigurnost i javne interese, te zaštitili legitimna prava i interese građana”, stoji u obavijesti, a javnost može dati svoje komentare na nove propise do 1. srpnja.

Iako se propisi tek trebaju implementirati, kineski korisnici društvenih mreža već su izrazili zabrinutost da će njihovi internetski prostori za slobodu govora biti dodatno narušeni. Prema South China Morning Postu, nacrti propisa u Kini “obično se donose bez većih revizija”.

Na platformi Weibo sličnoj Twitteru, hashtag “komentari će se prvo pregledati, a zatim objaviti” dobio je više od 35,2 milijuna pregleda.

Platforme sadržaja u Kini aktivno cenzuriraju internetske postove koji su kritični prema vladi ili se smatraju politički ili kulturno osjetljivima – kao što su postovi u kojima se ljudi žale na nestašicu hrane u gradu Šangaju usred najnovijeg brutalnog zatvaranja zbog Covida.

VEZANO

najnovije