Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeKinesko superračunalo radi brzinom ljudskog mozga

Kinesko superračunalo radi brzinom ljudskog mozga

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Skynet je živ

Prema informacijama koje su proširili The Star i South China Morning Post, kineski znanstvenici su uspjeli razviti novo superračunalo koje je toliko brzo da može podržati model umjetne inteligencije (eng. AI) čije se brzine operacija mogu usporediti s brzinom operacija u ljudskom mozgu.

Informacija o razvoju računala pod nazivom Sunway objavljeno je nakon što je ranije ovog mjeseca američko Ministarstvo energetike izvjestilo da posjeduje trenutno najmoćnije računalo na svijetu pod imenom Frontier.

Kinezi su svoj AI model nazvali „Bagualu“ što u prijevodu znači „Alkemičarski lonac“, a računalo Sunway ga je „utrenirao“ da ima 174 trilijuna operacija u sekundi ili milijardu milijardi operacija. Riječnikom računalnih znalaca, ovaj model može izvršiti 5,3 floating-point operacije u sekundi (exaflops) i ima više od 37 milijuna CPU jezgri, a što je četiri puta više od američkog stroja Frontier.

Računalo ima 9 petabajta memorije, što je dovoljno za držanje 2 milijuna različitih filmova DVD kvalitete, a komunikacija između „moždanih“ čvorova računala je toliko brza da konkurira čovjeku koji razmišlja.

Na kraju se donose brojne mogućnosti primjene ovog „čudovišnog stroja“, od kojih su sve afirmativne, poput uporabe u tehnologiji prepoznavanja lica ili autonomne vožnje, te uporabe u znanosti, medicini i drugim sferama života.

No, ono što nas zabrinjava je zašto nisu spomenute i moguće negativne implikacije ovih dostignuća, koje doprinose da nam stvarnost sve više nalikuje scenariju iz filma Terminator, u kojem se uspostavlja dominacija stroja nad čovjekom.

VEZANO

najnovije