Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleKiselost organizma - prečica do bolesti

Kiselost organizma – prečica do bolesti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Tijelo u balansu – zdravo tijelo

Vrlo dobro poznata činjenica je da se ljudsko tijelo većinom sastoji od vode i to otprilike 60% u tijelu odraslog čovjeka, dok je kod novorođenčadi taj postotak i preko 75%. Da bi normalno funkcioniralo, tijelo održava pH svih tekućina u određenom pH rasponu:

Tjelesna tekućinapH
Krv7.365 (idealno)
Želučana sekrecija1.0 – 3.5
Slina 7.1 – 7.5 (zdrav raspon)
Unutar stanične tekućine7.2
Lučenje gušterače8.0 – 8.3
Urin 4.5 – 8.0 (zdrav raspon 6.5 – 7.5)

Želučana sekrecija mora biti kisela zbog bržeg i jednostavnijeg procesa probavljanja, no njena pH vrijednost ne utječe na pH krvi. S druge strane, lučenje gušterače je alkalno jer je njena funkcija da neutralizira kiselost probavljene hrane prije nego ona dođe u tanko crijevo.

Najveći pH raspon moguće je detektirati u urinu i to iz razloga što bubrezi filtrirajući krv izbacuju u urin komponente koje su ili previše kisele ili previše lužnate. Dakle, čitav probavni sustav se nalazi u konstantnom procesu održavanja optimalnog pH raspona, a vrlo dobro smo svjesni da je ispravan rad probavnog sustava ključan za normalno funkcioniranje čitavog tijela, odnosno održavanje organizma zdravim.

Narušena ravnoteža

Onog trenutka kada se naruši ravnoteža funkcionalnog sustava za održavanje optimalnog pH našeg organizma, počinju problemi po čitavo tijelo i ako takvo stanje potraje duži period vremena čitav proces se pretvara u prečicu do bolesti. Do narušavanja ove ravnoteže uglavnom dolazi zbog nepravilnog unosa hrane, te stila života općenito.

Tjelesne stanice zdrave osobe su lužnate. Za vrijeme bolesti stanična pH vrijednost je ispod 7.0. Što su stanice kiselije, osjećamo se bolesnije. Kiselost organizma direktno je povezana s razinom kisika u tijelu, a što je tijelo kiselije manja je količina kisika u stanicama. Stanice raka se uspavaju na pH malo iznad 7.4, a umiru na pH 8.5, dok zdrave stanice nastavljaju živjeti.

– Tijelo čini kiselim: alkohol, nikotin, kava(kofein), kruh, kolači (šećer), konzervirana hrana, jela iz mikrovalne, mliječni proizvodi, čokolada, gazirana pića i sokovi, jaja, meso, riba, školjke, prerađena hrana…

– Tijelo čini alkalnim: svježe voće (osim brusnica, šipka, šljiva i rajčice), svježe povrće.

Utvrđivanje stanja i rješenje

Za utvrđivanje stanja u kojem se nalazi vaš organizam, najbolje bi bilo izmjeriti pH vrijednost izvađene krvi, no moguće je detektirati stanje i posredno mjereći pH vrijednosti sline i urina. Mjerenje se vrši preko pH trakica (tj. lakmus papira) koje se mogu nabaviti u ljekarnama ili biljnim apotekama.

Kako bi ispitali slinu, čekajte najmanje dva sata nakon jela. Napunite svoja usta slinom i par puta progutajte prije nego što stavite slinu na pH papir. Idealno bi bilo postići pH vrijednost sline u iznosu od 7.1 – 7.5. Pri ispitivanju mokraće, kad je pH vrijednost kontinuirano između 6.5 ujutro i 7.5 uvečer, to znači da funkcionirate u zdravom rasponu pH vrijednosti.

Za vraćanje tijela u pH ravnotežu, optimalno bi bilo konzumirati što veći postotak alkalne hrane (barem 75%) i što manji postotak kisele hrane (maksimalno 25%).

Povećanje alkalnosti tkiva može se postići pomoću više različitih tretmana, kao što su vegetarijanska prehrana, sirova hrana, pijenje svježe iscijeđenih voćnih i povrtnih sokova. Posebna kategorija su  dodaci prehrani koji sadrže alkalne minerale kao što su kalcij, kalij, magnezij, cezij i rubidij, te natrijev bikarbonat, poznatija kao soda bikarbona (za više o ovome pročitajte knjigu „Soda bikarbona“ autora dr. Mark Sircus).

Sve ovo, uz odbacivanje loših navika kao što su pušenje i alkohol, te promjenu stila života iz sjedilačkog u tjelesno aktivni stil, doprinijeti će povratku u optimalni režim rada našeg organizma.

Ostanite zdravi i veseli!

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije