Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaVijesti"Kraljevski pčelar" obavijestio kraljičine pčele o njenoj smrti i da je kralj...

“Kraljevski pčelar” obavijestio kraljičine pčele o njenoj smrti i da je kralj Charles njihov novi šef

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Pčele u suzama

Bizarna i gotovo nevjerojatna priča dolazi iz Engleske. Naime, prema tajanstvenoj tradiciji za koju se vjeruje da seže stoljećima unatrag, Kraljevski pčelar obavijestio je pčele u košnicama koje se drže na području Buckinghamske palače i Clarence Housea o kraljičinoj smrti, a pčelama je također rečeno, tihim tonom, da je njihov novi gospodar sada kralj Charles III.

Službeni pčelar u palači, John Chapple (79), rekao je za MailOnline kako je otputovao u Buckinghamsku palaču i Clarence House u petak nakon vijesti o kraljičinoj smrti kako bi proveo praznovjerni ritual.

Na košnice, u kojima žive deseci tisuća pčela, stavio je crne vrpce zavezane u mašne prije nego što ih je obavijestio da je njihova gospodarica umrla i da je došao novi gospodar.

Potom je pozvao pčele da budu dobre prema svom novom gospodaru – onom koji je nekoć bio poznat po razgovoru s biljkama (?!).

Taj čudni ritual podupire staro praznovjerje da bi pčele prestale proizvoditi med, napustile košnicu ili čak uginule ako im se ne kaže da su promijenile vlasnika.

Pripovijedanje pčelama, navodno je tradicionalni običaj mnogih europskih zemalja u kojem bi se pčelama pripovijedalo o važnim događajima u životu njihovih čuvara, poput rođenja, vjenčanja ili odlazaka i povrataka u kućanstvo.

Ako se običaj izostavi ili zaboravi, a pčele nisu “ožalošćene”, tada se vjerovalo da će doći kazne, poput napuštanja košnica, prestanka proizvodnje meda ili ugibanja.

Običaj je najpoznatiji u Engleskoj, ali je zabilježen i u Irskoj, Walesu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Češkoj i Sjedinjenim Državama.

Supruga gospodina Chapplea Kath, koja je poslala Johna na dan da obavijesti pčele o tužnoj vijesti o kraljičinoj smrti, rekla je: „Tradicija je da nježno kucnete po košnici i kažete da je vaša gospodarica ili gospodar mrtav, ali vaš će novi gospodar biti dobar prema vama pa se dobro ponašajte prema njemu.“

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije