Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiLukašenko proglasio opću mobilizaciju zbog nestašice hrane

Lukašenko proglasio opću mobilizaciju zbog nestašice hrane

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Popis spremnih vojnika

“Proglašavam opću mobilizaciju! Mobilizirajte sve – srednjoškolce, studente, radnike, državne službenike, javne osobe!”, objavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Bjelorusi su se uspaničili, a onda je uslijedio novi šok. Autoritarni šef Bjelorusije i najveći Putinov vazal objavio je opću mobilizaciju, ali ne za rat.

Naime, bjeloruski predsjednik Lukašenko mobilizira stanovništvo za žetvu i ostale poljoprivredne radove, jer, kako je objasnio, sada je velika prilika za “dobru zaradu” s obzirom da se žitarice svuda traže zbog nestašica.

“Rusija i Kina ionako će sve otkupiti”, siguran je Lukašenko koji poziva da se ne izgubi niti jedno jedino zrno, rajčica ili krumpir, jer to znači gubitak potrebnih eura, dolara ili rubalja za bjelorusko gospodarstvo.

“Mobilizirajte svakoga tko može raditi u polju”, direktiva je lokalnim šefovima diljem Bjelorusije. “Ako čovjek radi 5-6 sati u polju, svi će biti zadovoljni, i roditelji i država, a djeci će dobro doći svježi zrak, fizički će ojačati”, pojašnjava Lukašenko svoju odluku.

No, iako se sve čini bizarnim, Lukašenko zapravo, smatraju neki neovisni bjeloruski mediji, želi provjeriti koliko ima sposobnih ljudi za rat. Naime, mobilizacijske pozive za žetvu slat će mjesna administracija, čime će se popisati ljude koji rade, koji su sposobni za vojsku da se ne dogodi da mobilizacija bude kaotična kao u Rusiji. “Žetveni” popisi slat će se vojnim mobilizacijskim uredima pa se mnogi pribojavaju da je to priprema za pravu vojnu mobilizaciju, prenosi Jutarnji list.

Naime, Lukašenko je, kako javlja bjeloruska novinska agencija Belta, rekao da “Bjelorusija sudjeluje u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini. Da, mi sudjelujemo. Ne skrivamo to. Mi nikoga ne ubijamo i ne šaljemo tamo svoje vojnike”, citira agencija Lukašenka.

Lukašenko je vjerni saveznik Rusije, čiji je zadatak ne dopustiti da se ugrozi Rusija iz smjera Poljske, Litve i Latvije, preko bjeloruskog teritorija: “Kako sam već više puta kazao – nitko Rusima neće pucati u leđa s našeg teritorija”.

Provjeri/priznajem.hr

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije