Srijeda, 27 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiMacron optužio društvene medije, video igrice i roditelje za nerede diljem Francuske

Macron optužio društvene medije, video igrice i roditelje za nerede diljem Francuske

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Gubitak razuma

U Francuskoj se (opet) sprema oluja, a čini se da je francuski predsjednik Emmanuel Macron sve shvatio – za nerede koji su u tijeku u Francuskoj krivi su društveni mediji i video igrice!

Ovo je uslijedilo nakon pet noći nereda koje je inicijalno izazvala kobna policijska pucnjava na muslimanskog tinejdžera Nahela M.

Macronovi komentari teško da su originalni, ali zaslužuju pomno ispitivanje iz perspektive slobode govora.

Čovjek ne može a da ne podigne obrvu dok predsjednik Macron moli divove društvenih medija da izbrišu “najosjetljivije” sadržaje koji se odnose na nerede.

Odmahujući rukom, on dekretira, “platforme i mreže igraju glavnu ulogu u događajima posljednjih dana.”

Njegove riječi, prikrivene pod krinkom zabrinutosti, odzvanjaju poznatom melodijom koja se prije puštala na svjetskoj pozornici.

“Vidjeli smo ih; Snapchat, TikTok i nekoliko drugih, služe kao mjesta gdje se organiziraju nasilna okupljanja, ali postoji i oblik mimikrije nasilja koji kod nekih mladih ljudi dovodi do gubitka dodira sa stvarnošću.

“Stječe se dojam da neki od njih na ulici doživljavaju video igrice koje su ih opile”, dodao je.

Fascinantno je da su platforme društvenih medija i video igrice često najlakše mete kada oni na vlasti traže žrtvenog jarca.

To je kao dobro uvježbana predstava: kad je nemir, uperi prst u tehnologiju.

Zasigurno, Snapchat i TikTok nisu stoljećima stari entiteti koji su kuhali nemire od Francuske revolucije.

Nije li razumno razmisliti može li ovaj žar u poticanju platformi na suzbijanje sadržaja imati dvostruku svrhu? Na površini, čini se da je to čin sprječavanja nasilja, ali ne služi li također zgodno kao put za kontrolu narativa i gušenje glasova?

Mora se kritički sagledati i uloga roditelja, što je Macron istaknuo rekavši da je trećina uhićenih “mlada ili vrlo mlada”, dodavši da “nije posao države da djeluje umjesto njih”.

Doista, roditeljska je odgovornost najvažnija, ali jednako je važno prepoznati da se nemiri ne događaju samo zato što mladi igraju videoigrice.

Situacija je neizvjesna, više od 200 policajaca je ozlijeđeno, a 875 osoba uhićeno. Nacija gleda kako se pale zgrade i pljačkaju trgovine.

Provjeri/zerohedge.com

Foto naslovnice: screenshot zerohedge.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije