Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaVijestiMađarska blokira financiranje Ukrajine putem Europskog fonda za mir

Mađarska blokira financiranje Ukrajine putem Europskog fonda za mir

5
(15)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Dosta je…

European Peace Facility (EPF) osnovan je u ožujku 2021. za “očuvanje mira, sprječavanje sukoba i jačanje međunarodne sigurnosti”. Pa zašto se sredstva usmjeravaju za promicanje rata u Ukrajini nakon što su svi mirovni pregovori odbijeni? 

Mađarska vlada postavlja isto pitanje i nedavno je blokirala isplatu 500 milijuna eura Ukrajini iz EPF-a, što je izazvalo oštru reakciju ostalih članica EU-a.

“Mađarska se ne slaže s činjenicom da Europska unija, zajedno s drugim postojećim alatima, koristi Europski mirovni fond samo u odnosu na Ukrajinu jer to ne dopušta usmjeravanje dovoljnih sredstava za promicanje interesa EU-a u drugim područjima” , izjavio je glasnogovornik mađarske vlade.

Premijeru Viktoru Orbánu se predbacuje da je desničar, pogotovo jer je pozvao na reizbor Trumpa u SAD-u, a bio je jedan od rijetkih šefova država EU koji je kritizirao ruske sankcije i dovodio u pitanje rat općenito, dok se navodno krije iza „skuta“ NATO-a zbog čega je „siguran od ruske agresije“.

Mađarska predlaže da se sredstva preusmjere u sjevernu Afriku, gdje se nastavlja zaboravljeni rat u Sudanu, i za pomoć Balkanu. EPF je Ukrajini već osigurao 3,6 milijardi eura. Prema web stranici EPF-a: “Ima ukupni proračun od 7 979 000 000 EUR za razdoblje 2021.-2027., s godišnjim gornjim granicama od 399 milijuna EUR u 2021. do 1,434 milijarde EUR u 2027..” Ipak, oni su spremni ići preko svoje godišnje granice kako bi financirali rat. A novac je za rat, a ne za mir.

“EPF financira akcije ZVSP-a s vojnim i obrambenim implikacijama koje će poboljšati sposobnost Unije da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu sigurnost”, navodi se dalje na web stranici. 

Rat u Ukrajini ne prijeti EU. EU je vidjela posljedice tek nakon što je oštro sankcionirala Rusiju. Nije slučajno da je ovaj fond razvijen gotovo godinu dana prije nego što je Rusija ušla u Ukrajinu. Mađarska je možda sama u svojoj potrazi za zaustavljanjem beskonačnih bjanko čekova koji se šalju u Ukrajinu, ali krajnje je vrijeme da se netko zapita zašto se od svake nacije očekuje da financira ovaj američki proxy rat.

Provjeri/armstrongeconomics.com

Foto naslovnice: screenshot armstrongeconomics.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 15

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

Prethodni članak
Sljedeći članak
VEZANO

najnovije