Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiMađarska neće podržati nove sankcije EU-a protiv Rusije

Mađarska neće podržati nove sankcije EU-a protiv Rusije

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Nema jednoglasja

Mađarska neće podržati planirani osmi krug sankcija Europske unije protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu ako one sadrže energetske sankcije, rekao je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Izvršno tijelo EU-a predložilo je u srijedu nove sankcije protiv Rusije, uključujući stroža trgovinska ograničenja, više pojedinačnih crnih popisa i gornju cijenu nafte za treće zemlje.

Predložene sankcije ne zadovoljavaju teže mjere, uključujući zabranu uvoza ruskih dijamanata, što traže Poljska i tri baltičke zemlje.

No, države EU-a trebaju jednoglasnost za nametanje sankcija, a Orban je bio glasni kritičar, rekavši u ponedjeljak da su sankcije EU-a imale “obrnutu reakciju”, podižući cijene energije i zadajući udarac europskim gospodarstvima.

“Mađarska je već učinila mnogo za održavanje europskog jedinstva, ali ako su energetske sankcije u paketu, onda to ne možemo i nećemo podržati”, rekao je Gergely Gulyas na brifingu.

“Čekamo konačni, puni popis sankcija i tada možemo pregovarati o tome. Mađarska ne može podržati energetske sankcije.”

Mađarska agencija MTI prenosi da je Gulyas rekao na brifingu da vlada smatra veoma važnim da čuje mišljenje mađarskih građana o sankcijama Rusiji, jer su oni ti koji se suočavaju sa posljedicama tih mjera.

Mađarska vlada također pregovara s Europskom komisijom kako bi osigurala milijarde eura u fondovima EU-a koji su blokirani zbog zabrinutosti zbog vladavine prava. Gulyas je rekao kako očekuje da će sporazum biti potpisan jer je Budimpešta spremna ispuniti sve svoje obveze prema Komisiji.

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije