Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeModerna baca 30 milijuna doza „cjepiva“ jer ih „nitko ne želi“

Moderna baca 30 milijuna doza „cjepiva“ jer ih „nitko ne želi“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Dobre vijesti

Izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel požalio se da je tvrtka prisiljena baciti 30 milijuna doza „cjepiva“ protiv Covid 19 jer ih nitko ne želi.

„Tužno je reći, u procesu smo bacanja 30 milijuna doza u smeće jer ih nitko ne želi. Imamo veliki problem s potražnjom”, rekao je Bancel okupljenima u Davosu na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma, dodajući da su pokušaji da se stupi u kontakt s raznim vladama, pa čak i preko Washingtona kako bi se vidjelo želi li ih tko, bili totalni neuspjeh.

“Problem u mnogim zemljama je da ljudi ne žele vakcine”, izjadao se Bancel.

Bancelova izjava dolazi samo nekoliko dana nakon što je Bloomberg objavio kako zdravstvene vlasti EU-a žele izmijeniti ugovore s Pfizerom i drugim proizvođačima „cjepiva“ u cilju smanjenja zaliha.

Neke zemlje nastoje izmijeniti kupoprodajne ugovore potpisane s proizvođačima, budući da potražnja za „cjepivima“ opada, a budžeti su sve više pod pritiskom zbog posljedica rata u Ukrajini i troškova smještaja izbjeglica.

Usklađivanje ugovora s dobavljačima moglo bi državama članicama dati pravo na “preoblikovanje, suspenziju ili potpuno otkazivanje isporuke cjepiva s kratkim rokom trajanja”, napisali su premijeri Estonije, Latvije i Litve u zajedničkom pismu predsjednici Europske Komisije Ursuli Von Der Leyen, krajem prošlog mjeseca.

VEZANO

najnovije