Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiMoskva upozorava Francusku da Ukrajina sprema aktivaciju „prljave bombe“

Moskva upozorava Francusku da Ukrajina sprema aktivaciju „prljave bombe“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Eskalacija

Ruski ministar obrane je sa svojim francuskim kolegom podijelio zabrinutost zbog moguće provokacije Ukrajine upotrebom „prljave bombe“, baš kako smo to i nagovještavali u članku od prije par dana.

Prema ruskom ministarstvu obrane, Sergej Šojgu i Sebastien Lecornu jučer su razgovarali telefonom o situaciji u Ukrajini, koja se dosljedno kreće ka daljnjoj (ne)kontroliranoj eskalaciji.

Šojgu je, očigledno pozivajući se na prethodne medijske izvještaje, izrazio zabrinutost zbog „moguće ukrajinske provokacije“ koja bi mogla uključivati upotrebu „prljave bombe“.

Ranije u nedjelju, RIA Novosti su citirale „izvore iz različitih zemalja, uključujući i Ukrajinu“ da se Kijev sprema detonirati „prljavu bombu ili taktičko nuklearno oružje“ na vlastitom teritoriju. Prema ruskoj novinskoj agenciji, cilj ove akcije bi bio da se optuži Moskva za korištenje oružja za masovno uništenje u namjeri da se „pokrene snažna antiruska kampanja“.

Vezano: Najavljuje li evakuacija Hersona skoru uporabu nuklearnog oružja?

U izvještaju se navodi da su dvije ukrajinske institucije već dobile zadatak da proizvedu „prljavu bombu“, a rad je sada u „završnoj fazi“. U međuvremenu, administracija ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog navodno je angažirana u razgovorima iza scene sa britanskim dužnosnicima u pokušaju da omogućavanja prijenosa komponenti nuklearnog oružja u Kijev.

Takozvana prljava bomba koristi konvencionalni eksploziv u kombinaciji s radioaktivnim materijalom. Iako ne može parirati nuklearnoj bojevoj glavi u smislu snage, takav uređaj bi mogao raspršiti oblak radijacije u opsegu nekoliko kilometara od eksplozije.

Provjeri/RT.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije