Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleNahranite svoj mozak odabirom organske hrane

Nahranite svoj mozak odabirom organske hrane

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zdravlje tijela i uma

Dobra prehrana ne hrani samo vaše tijelo, već i vaš mozak. A kada je riječ o hrani, ništa nije bolje za vaše neurone od organskih proizvoda.

Mozak se naziva kontrolnim centrom tijela i to s dobrim razlogom. Svim procesima u vašem tijelu praktički upravlja mozak, čak i onima nad kojima nemate svjesnu kontrolu. Mozak također pohranjuje vaša sjećanja, stvara vaša raspoloženja i omogućuje vaše emocije.

Prehrana organskom hranom jedan je od najboljih načina da osigurate da vaš mozak bude adekvatno nahranjen hranjivim tvarima koje su mu potrebne za optimalno funkcioniranje. Ne samo da su organske tvari bez kemijskih pesticida i drugih štetnih toksina, već sadrže i više hranjivih tvari koje voće i povrće čine neophodnima za dobro zdravlje. To što imaju bolji okus od konvencionalne hrane – čuvane i otpremljene tjednima iz drugih zemalja – veliki je bonus.

Najbolji način nabave organske hrane je posjet lokalnoj tržnici, gdje je navjeća vjerojatnost da ćete naći hranu koja se uzgaja u vašem području, što je najbolji izbor za vaše zdravo tijelo i um.

Koje hranjive tvari treba vaš mozak?

Zbog brojnih ključnih funkcija i neprekidnog djelovanja, mozak je razumljivo jedan od nutritivno najzahtjevnijih organa u tijelu. Evo nekih hranjivih tvari koje su vašem mozgu najpotrebnije i što one rade:

 • Složeni ugljikohidrati – Vrsta šećera koju nalazite u povrću kao što je slatki krompir, krumpir, cikla i mrkva, vaš mozak koristi za energiju. Neuroni ne mogu sami skladištiti energiju, pa je potrebna stalna opskrba ugljikohidratima. Međutim, rafinirani šećeri se ne preporučuju jer podižu razinu šećera u krvi i kao rezultat toga mogu čak smanjiti vaš mozak.
 • Proteini – kada jedete proteine, vaše tijelo razgrađuje ovu hranjivu tvar u aminokiseline, koje postaju komponente neurotransmitera. To su kemikalije potrebne vašim neuronima za međusobnu komunikaciju.
 • Dobre masti – možete ih pronaći u izvorima poput soje i maslinovog ulja. Poznato je da dobre masti potiču zdravu funkciju mozga i sprječavaju nastanak poremećaja poput depresije. Također možete konzumirati avokado, orašaste plodove, sjemenke i masnu ribu zbog zdravog sadržaja masti.
 • B-vitamini – Oni pripadaju skupini hranjivih tvari koje se nazivaju mikronutrijenti ili oni koje vaše tijelo treba u malim dozama. B-vitamini pomažu regulirati vaše raspoloženje i sprječavaju niz poremećaja povezanih s mozgom, uključujući gubitak pamćenja i demenciju.
 • Vitamin D – Ovaj mikronutrijent se proizvodi u tijelu izlaganjem sunčevoj svjetlosti, iako ga možete pronaći i u određenim namirnicama. Odgovarajuće razine vitamina D u tijelu pomažu regulirati raspoloženje i smanjuju rizik od razvoja neurodegenerativnih poremećaja.
 • Magnezij – Ovaj mineral ima mnoge dobrobiti za različite dijelove vašeg tijela. Pomaže mozgu poboljšavajući koncentraciju i raspoloženje, a služi i kao zaštita od štetnih učinaka stresa. Dovoljna količina magnezija pomaže vam i da bolje spavate, a to je nešto što je mozgu jako potrebno.
 • Omega-3 masne kiseline – Ove dobre masti poznate su po svojoj ulozi u zdravoj funkciji mozga. Sprječavaju gubitak pamćenja i promjene raspoloženja te smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti. Omega-3 također poboljšava rad kardiovaskularnog sustava što, posljedično, pomaže osigurati da vaš mozak dobije hranjive tvari koje su mu potrebne. Nalazi se u masnoj ribi (losos, skuša, haringa i dr.), orašastim plodovima i sjemenkama.
 • Antioksidansi – Vaš mozak koristi veliki postotak zaliha kisika u vašem tijelu, što ga čini posebno osjetljivim na učinke slobodnih radikala. Antioksidansi štite vaše moždane stanice od oštećenja, kao i od neurodegenerativnih poremećaja. Pronaći ćete ih dosta u voću i povrću.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

1 KOMENTAR

 1. “Najbolji način nabave organske hrane je posjet lokalnoj tržnici…” Ništa nije pogrešnije od toga. Na jednom drugom portalu, ima tome pet, šest godina, moj kolega @shumadinac i moja molenkost smo objasnili zašto je to tako, a tako je.
  Sam izraz organska hrana je pogrešan, hrana je uvijek organska ne možemo se hraniti neorganskom npr. kalijevim ili natrijevim fosfatima (premda ih obilato koriste u preh. indusriji ali to je druga tema). A kemijski nezagađena hrana je rijetka poput dijamanata, uzgajaju ju oni kojima je stalo do zdravlja i ne prodaju ju na tržnicama nego ju ljubomorno troše sami ili u najboljem slučaju poklanjaju rodbini i prijateljima. Namirnice koje možemo kupiti na tržnici vrlo često su više trovane od onih u trgovačkim centrima. Naš narod ima filozofiju, a to ne zaobilazi ni seljake, stavi više (otrova ili umjetnog gnojiva) neće škoditi, a kako se roba na tržnicama rijetko ili nikako zdravstveno kontrolira može se kupiti svašta. Jedini način da dođemo do stvarno nezagađene hrane je da ju sami uzgojimo. To nije teško, ne treba doktorat, samo nekoliko savjeta od iskusnijih, i puno dobre volje. Zemlja za sada nije problem, pola hrvatske je zaraslo u korov.

VEZANO

najnovije