Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaSamo pozitivaNajljepši citati o Uskrsu

Najljepši citati o Uskrsu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Pobjeda nade i života

Ovi inspirativni citati podsjećaju nas na pravu svrhu Uskrsa. Svi volimo pisanice i čokoladne zečiće, no ovo razdoblje mnogo je više od toga…

„Priča o Uskrsu je priča o božjem prekrasnom prozoru božanskog iznenađenja.”
Carl Knudsen

“Veliki dar Uskrsa je nada.”
Basil C. Hume

“Uskrs nas uči da život nikada ne prestaje i ljubav nikada ne umire.”
Kate McGahan

“Uskrsnuće daje životu smisao, smjer i priliku za novi početak, bez obzira na okolnosti.”
Robert Flatt

“Neka nas radost uskrsnuća uzdigne iz usamljenosti, slabosti i očaja ka snazi, ljepoti i sreći.”
Floyd W. Tomkins

“Ne prepuštaj se očaju. Mi smo ljudi Uskrsa i aleluja je naša pjesma.”
Papa Ivan Pavao II

“Obitelji se okupljaju da bi slavile Uskrs. Ima li boljeg načina da ga proslavimo od provođenja nekoliko sati na putovanju Kristovog života?”
Roma Downey

“Ja uistinu vjerujem da je Bog ljubav, milost, oprost i nadahnuće.”
William P. Young

“Neka svaki muškarac i žena smatraju sebe besmrtnim. Neka otkriju Isusovo uskrsnuće u svom uskrsnuću. Neka ne kažu ‘Krist je uskrsnuo’, nego ‘Ja ću uskrsnuti’.”
Phillips Brooks

“Naš Bog napisao je obećanje uskrsnuća, ne samo u knjigama, već i u svakom listu u proljeće.”
Martin Luther

Provjeri/sensa.story.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

2 KOMENTARI

 1. Nama treba biti važno ŠTO BIBLIJA GOVORI O USKRSU i da li su prvi kršćani npr.u Djelima Apostolskim i drugim poslanicama spominjali proslavu zvanu Uskrs ? Krist je rekao: Ovo činite meni na spomen… Mislio je na obljetnicu njegove smrti,koja se dogodila 14. Nisana na židovsku Pashu. Tada je uspostavljen novi savez za Kraljevstvo, a odbačen je stari Mojsijev savez. Kristovom smrću je i službeno Mojsijev savez izgubio vrijednost pred Bogom, a na snagu je stupio novi Kristov savez.
  Drevni Izrael koji je odbacio i pogubio Krista je tada odbačen od Boga i izlijevanjem svetog duha na Pedesetnicu je rođena nova duhovna nacija Izrael Božji (Galaćanima 6:16)(Otkrivenje 14:1)… Kršćani su pozvani od Krista da se sjećaju godišnjice smrti i žrtve svog Učitelja uz simbole kruha i vina. Svake godine 14og Nisana po lunarnom kalendaru u vrijeme punog mjeseca, koji odgovara židovskoj Paski. To je Kristova želja i zapovjed !!!

  Proslava Uskrsa nema uporište u Bibliji. Ako se osvrnemo na podrijetlo tog blagdana, vidjet ćemo da je on proizašao iz drevnih obreda plodnosti. Obratite pažnju na sljedeća obilježja Uskrsa.

  Ime blagdana: U hrvatskom se jeziku naziv “Uskrs” povezuje s uskrsnućem Isusa Krista, no taj blagdan zapravo nema kršćansko podrijetlo. U nekim se jezicima pogansko podrijetlo Uskrsa jasno odražava u samom nazivu tog blagdana (engleski: Easter; njemački: Ostern). “Anglosaski svećenik Beda Časni u 8. je stoljeću ustvrdio da [engleski] naziv tog blagdana potječe od imena Eostre, anglosaske božice proljeća”, stoji u djelu Encyclopaedia Britannica. Neki drugi izvori povezuju naziv tog blagdana s Aštartom, feničkom božicom plodnosti, kojoj u babilonskoj mitologiji odgovara božica Ištar.

  Zečevi: “Zec je poganski simbol i uvijek je bio simbol plodnosti” (The Catholic Encyclopedia). Govoreći o vezi između Uskrsa i zečeva, Večernji list je pisao: “Zanimljivo je da je zec jedan od najomiljenijih simbola Uskrsa. Naime, za četiri godine od jednog para zečeva možemo dobiti potomstvo od milijun zečeva. Zato su zečevi kao simboli plodnosti i blagostanja postali neizostavan dio uskrsnih slika.”

  Jaja: U Rječniku simbola Jeana Chevaliera i Alaina Gheerbranta navodi se da je jaje “jedan od simbola periodičke obnove prirode” te da ono “simbolizira ponovno rođenje i obnavljanje”. U enciklopediji Traditional Festivals stoji: “Slaveni su, kao i mnogi drugi narodi, smatrali da jaje simbolizira novi život i kozmičku sveukupnost (…). Vjerovali su da pisanice mogu na neki čudesan način donijeti sreću, blagostanje, zdravlje i zaštitu.”

  Paljenje krijesa: Običaj paljenja obrednih vatri, primjerice uskrsnog krijesa, “povezan je sa solarnim vjerovanjima, prema kojima se na taj način, imitacijom nebeske vatre, tj. Sunca, ono štuje i pomaže u doba solsticija”, stoji u Hrvatskoj općoj enciklopediji. “Sezona paljenja obrednih vatri počinjala je u proljeće te je ponajprije pratila niz uskrsnih običaja.”

  Misa zornica: Odlazak u crkvu na misu zornicu vuče podrijetlo iz obreda koje su drevni štovatelji Sunca “održavali u vrijeme proljetne ravnodnevnice kako bi izrazili dobrodošlicu Suncu i veličali njegovu veliku moć da udahne novi život svemu što raste” (Celebrations—The Complete Book of American Holidays).

  Hrvatska opća enciklopedija kaže: “U hrvatskoj tradicijskoj kulturi očita je isprepletenost katoličkih crkvenih obreda s tradicijama drugoga podrijetla, posebno pretkršćanskim običajima i obredima vezanima uz proljetno buđenje prirode.”

  Biblija upozorava da se oni koji žele ispravno štovati Boga ne smiju držati predaja i običaja koji njemu nisu po volji (Marko 7:6-8). U 2. Korinćanima 6:17 stoji: “‘Odvojite se’, kaže Bog (Jahve/Jehova), ‘i ne dotičite više ništa nečisto.’” Uskrs je blagdan poganskog podrijetla, i zato oni koji žele ugoditi Bogu ne slave taj blagdan.

 2. Kako se trebamo prisjećati Isusove smrti?

  U noći proslave židovske Pashe Isus je nakon jednostavnog obreda svojim sljedbenicima zapovjedio: “Činite ovo meni na spomen!” (1. Korinćanima 11:24). Nekoliko sati kasnije bio je pogubljen.
  Biblijski pisci Isusa su usporedili s janjetom koje se žrtvovalo na Pashu (1. Korinćanima 5:7). Kao što je Pasha podsjećala Izraelce na njihovo oslobođenje iz egipatskog ropstva, obljetnica Kristove smrti podsjeća kršćane da su oslobođeni grijeha i smrti. Pasha, koja se održavala 14. nisana prema lunarnom kalendaru, bila je godišnja proslava. Stoga su kršćani u 1. stoljeću Kristovu smrt obilježavali jednom godišnje.

VEZANO

najnovije