Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaNajnovijeNakon „pandemije“ covida, WHO proglasio kraj i „hitnu zdravstvenu situaciju“ u vezi...

Nakon „pandemije“ covida, WHO proglasio kraj i „hitnu zdravstvenu situaciju“ u vezi majmunskih boginja

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Što spremaju?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno je okončala globalnu izvanrednu situaciju u vezi s majmunskim boginjama.

Očito je kriza s majmunskim boginjama gotova jer nakon godinu dana sada postoji nagli pad broja slučajeva diljem svijeta.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus primijetio je da su majmunske boginje još uvijek prijetnja u dijelovima Afrike kao što su uvijek i bile. Strahovi od pandemije počeli su tek nakon tajanstvenog porasta slučajeva u Europi i Sjevernoj Americi u svibnju 2022.

“Međutim, kao i s koronavirusom, to ne znači da je posao gotov. Iako su izvanredne situacije uzrokovane boginjama i koronavirusom prošle, prijetnja od ponovnih valova ostaje za oboje. Oba virusa nastavljaju cirkulirati i oba nastavljaju ubijati”, rekao je Tedros najavljujući kraj izvanrednog stanja u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja (PHEIC).

WHO je proglasio PHEIC u srpnju 2022. nakon što je sazvao hitnu komisiju za proučavanje neviđenog porasta europskih i američkih infekcija. Majmunske boginje, neugodna i ponekad unakažavajuća, ali rijetko kobna bolest, prije su bile gotovo nepoznate izvan Afrike, gdje se doista šire kontaktom između majmuna i ljudi.

Američka vlada u kolovozu 2022. proglasila je izvanredno stanje u javnom zdravstvu, što je potez koji je omogućio više sredstava i osoblja za borbu protiv majmunskih boginja.

“Spremni smo podići svoj odgovor na sljedeću razinu u rješavanju ovog virusa i pozivamo svakog Amerikanca da ozbiljno shvati majmunske boginje i preuzme odgovornost kako bi nam pomogao u borbi s ovim virusom”, rekao je ministar zdravstva i ljudskih usluga Xavier Becerra u kolovozu prošle godine.

Rastuća panika oko majmunskih boginja je nestala, a bolest se ispolitizirala kada je postalo očito da je do izbijanja uglavnom došlo zbog homoseksualnih muškaraca koji su prenosili majmunske boginje jedni drugima putem spolnog odnosa. Infekcije su također bile mnogo teže za osobe s neliječenim HIV-om.

Izbile su i brojne druge političke kontroverze, kao što je pokušaj da se bolest preimenuje jer je neke ime “majmunske boginje” vrijeđao. Kao što se vidi u izjavi WHO-a, politički korektan naziv sada je “mpox”.

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: screenshot thepeoplesvoice.tv

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije