Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaEkonomijaNastavlja se propast velikih kripto-banaka

Nastavlja se propast velikih kripto-banaka

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Financijski slom

Globalni financijski sustav već se nekoliko godina klati na rubu kolapsa, zahvaljujući gluposti izolacija i zatvaranja poduzeća tijekom plandemije COVID-19. Ali sada je sustav stvarno u problemu jer drugi čimbenici poput rata, inflacije i tekućih problema s opskrbnim lancem stavljaju još veći pritisak na ionako slabe financijske institucije.

U srijedu poslijepodne, holding tvrtka Silvergate Bank, značajnog igrača u svijetu kriptovaluta, objavila je svoje planove za ukidanje operacija i likvidaciju, izvijestio je Barron’s ovog tjedna, napominjući da je nekoć čvrsti financijski div na putu u smetlište povijesti.

“Holding kompanija, Silvergate Capital  SI  –16,20% (oznaka: SI), rekla je u priopćenju za medije u srijedu poslijepodne da njen plan likvidacije uključuje punu otplatu svih depozita i da će većina usluga povezanih s depozitima ostati dostupna tijekom procesa zatvaranja dolje”, navodi dalje.

Prema priopćenju:

„U svjetlu nedavnih industrijskih i regulatornih kretanja, Silvergate vjeruje da je uredno ukidanje poslovanja Banke i dobrovoljna likvidacija Banke najbolji put naprijed. Plan gašenja i likvidacije Banke uključuje potpunu otplatu svih depozita. Tvrtka također razmatra kako najbolje riješiti potraživanja i očuvati preostalu vrijednost svoje imovine, uključujući vlastitu tehnologiju i poreznu imovinu.

U vezi s gore navedenim: Centerview Partners LLC djeluje kao financijski savjetnik, Cravath, Swaine & Moore LLP djeluje kao pravni savjetnik, a Strategic Risk Associates pruža pomoć u upravljanju prijelaznim projektom.

Osim toga, Silvergate Bank donijela je odluku o ukidanju Silvergate Exchange Network (SEN), što je objavila 3. ožujka 2023. na svojoj javnoj web stranici. Sve druge usluge vezane uz depozite ostaju operativne dok Društvo prolazi kroz proces zatvaranja. Kupci će biti obaviješteni ukoliko dođe do daljnjih promjena.“

“Ovo je vrlo loše za industriju”,  rekao je za Barron’s analitičarMizuha Dan Dolev, koji je neko vrijeme bio nepovjerljiv u pogledu dugoročnih izgleda industrije digitalne imovine. “Ne želite imati kuću u susjedstvu gdje su svi prozori razbijeni.”

Silvergate Bank, osnovana kasnih 1980-ih, doživjela je brzi rast 2013. kada se počela fokusirati na privlačenje tvrtki za kriptovalute kao klijenata. U to su vrijeme mnogi u kripto industriji imali problema s pronalaženjem tradicionalnih tvrtki koje bi im ponudile usluge. Kako je raslo tržište za Bitcoin i druge tokene, tako je rasla i banka, te je povećala svoju bazu depozita na 14,3 milijarde dolara do kraja 2021. godine, napominje dalje poslovnica.

Prošle godine niz bankrota u kripto industriji, uključujući optužbe za prijevaru protiv trgovačke platforme FTX, s kojom je Silvergate imao bankarski odnos, doveli su do nagomilavanja depozita u četvrtom kvartalu. Kao rezultat toga, baza depozita banke pala je sa 14,3 milijarde dolara na 3,8 milijardi dolara, dodali su iz poslovnice.

“Danas vidimo što se može dogoditi kada se banka pretjerano oslanja na rizičan, nestabilni sektor poput kriptovaluta”, rekao je predsjednik Senatskog odbora za bankarstvo Sherrod Brown u izjavi o kolapsu.

Barron’s je dodao da kolaps Silvergate banke ima ozbiljne posljedice za kripto industriju jer je većina velikih tvrtki za digitalnu imovinu svojedobno tamo imala račune. Banka je stvorila Silvergate Exchange Network, koja je omogućila svojim klijentima da šalju novac jedni drugima u gotovo stvarnom vremenu, 24 sata dnevno, bez prolaska preko drugih posrednika.

U međuvremenu, Banka Silicijske doline također je propala, kako je CNN izvijestio u petak, napominjući: “Banka Silicijske doline propala je u petak ujutro nakon nevjerojatnih 48 sati u kojima je kriza njezinog kapitala izazvala strahove od sloma u bankarskoj industriji.”

Prema analizi situacije koju je provela privatna obavještajna tvrtka Forward Observer: “SVB je bio prisiljen poduzeti hitne radnje kako bi prikupio kapital i izbjegao nesolventnost, što je izazvalo bankrot jer su tvrtke rizičnog kapitala izbacile svoj novac iz banke. Nije jasno dovodi li ovo do još jednog ‘Lehmanova trenutka’ iz 2008., međutim, dolazi nakon neuspjeha Silvergatea, bankarske institucije povezane s kripto, a prije toga, propasti FTX kripto burze vrijedne više milijardi dolara.

Očekujem da će se ti potresi u američkom financijskom sustavu nastaviti dok Fed uklanja likvidnost iz globalnog financijskog sustava. Možda konačno ulazimo u fazu ‘prelamanja’ u Fed-ovu ciklusu podizanja stopa koji uzrokuje zarazu u cijelom sustavu”, dodao je analitičar.

Je li sve samo priprema za digitalne valute središnjih banaka (CBDC)?

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: screenshot naturalnews.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije