Ponedjeljak, 25 rujna, 2023
NaslovnicaTop komentarNBA legenda Shaquille O'Neal: „Zemlja je ravna!“

NBA legenda Shaquille O’Neal: „Zemlja je ravna!“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Drugo mišljenje

Tijekom intervjua u emisiji The Kyle & Jackie O Show, 50-godišnjoj NBA ikoni postavili su pitanje jesu li njegove prijašnje izjave u vezi s teorijom „Ravne Zemlje“ bile “samo šala” ili je on zapravo uvjeren da je taj koncept točan.

“To je samo teorija, oni nas uče puno stvari, ali to je samo teorija”, odgovorio je O’Neal voditeljima Kyleu i Jackie.

Nekadašnja zvijezda Los Angeles Lakersa ilustrirao je svoje razmišljanje osvrnuvši se na put kojim je krenuo iz Sjedinjenih Država u Australiju: “Danas sam letio 20 sati, nijednom nisam prošao ovuda”, rekao je O’Neal, ističući da se “nije prevrnuo” ili “išao naglavačke”.

„Znate da kažu da se svijet vrti? Živim na jezeru 30 godina i nikada nisam vidio da se jezero pomiče ulijevo ili udesno”, rekao je Shaq slušateljima, te dodao: “To je još uvijek ravna linija.

Godine 2017., tijekom razgovora u podkastu “The Big Podcast With Shaq” sa suvoditeljem Johnom Kincadeom, član NBA Kuće slavnih prvi je put javno iznio svoje stajalište.

“To je istina. Zemlja je ravna”, rekao je tada.

“Slušajte, postoje tri načina za manipuliranje umom – ono što čitate, ono što vidite i ono što čujete. U školi nas prvo uče: ‘Oh, Kolumbo je otkrio Ameriku’, ali kad je stigao tamo, bili su neki svjetloputi ljudi duge kose koji su pušili lulu mira. Dakle, što vam to govori? Kolumbo nije otkrio Ameriku.”

„Samo kažem. Stalno se vozim od Floride do Kalifornije i ravno mi je”, nastavio je. “Ne idem gore-dolje pod kutom od 360 stupnjeva i sve te stvari o gravitaciji. Jeste li u zadnje vrijeme gledali izvan Atlante i vidjeli sve ove zgrade? Hoćeš mi reći da je Kina ispod nas? Kina je ispod nas? Nije. Svijet je ravan.“

Nakon toga je nastavio argumentirati svoju tvrdnju, demantirajući da postoje satelitske snimke Zemlje iz zraka, tvrdeći da su sve “nacrtane i izmišljene”.

Niz poznatih košarkaša, poput beka Kyrieja Irvinga iz Brooklyn Netsa, krila Wilson Chandlera iz Denver Nuggetsa i napadača Draymonda Greena iz Golden State Warriorsa, svi očito također vjeruju da je Zemlja ravna.

Zbog široko rasprostranjenog interesa pokazanog za priču, NBA povjerenik Adam Silver osjetio se ponukanim obratiti se na tu temu na konferenciji za novinare održanoj u sklopu NBA All-Star utakmice 2017.

“Kyrie i ja, znate, išli smo na isti fakultet. Možda je pohađao neke drugačije tečajeve od mene”, rekao je Silver prije nego što je dodao, “Osobno, vjerujem da je svijet okrugao.”

Zbog mogućih implikacija Shaqovih izjava, brojni su stručnjaci izrazili zabrinutost.

Godine 2017. Sam Bentley, profesor geologije i geofizike sa Državnog sveučilišta Louisiana, rekao je za Bleacher Report da bi se bivši centar trebao “ponašati odgovorno” s obzirom na to da ima platformu tako širokog dosega.

“Ako Shaquille O’Neal tvrdi da je Zemlja ravna na temelju svojih opažanja vozeći se od Kalifornije do istočne obale, onda on ne koristi sve dostupne podatke ”, rekao je Bentley za novine.

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije