Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaNajnovijeNestašica lijekova za trombozu u Njemačkoj

Nestašica lijekova za trombozu u Njemačkoj

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kako to?

Kako izvještava njemački Report 24, u Njemačkoj dolazi do nestašice lijekova za trombozu, što će se osjetiti tijekom ove, ali i prve polovine slijedeće godine, a kao razlog se navodi „povećana potražnja“. To će prvenstveno pogoditi bolesnike koji se oporavljaju od srčanih i moždanih udara i plućne embolije, čija sudbina postaje vrlo neizvjesna.

Zašto je svjetska potražnja za ovim lijekovima toliko porasla možete i sami protumačiti.

Prema arznei-telegram.de, potpuna obustava isporuke lijekova Alteplase (Actilyse) očekuje se krajem 2022. godine, a za Tenecteplase (Metalyse) najkasnije u srpnju 2023. godine.

Proizvođač ovih lijekova je Boehringer-Ingelheim, koji je izvijestio javnost da nije u mogućnosti proširiti proizvodne kapacitete. Čak se zaustavila proizvodnja i trećeg lijeka Actilyse Cathflo, kako bi se osigurale sirovine za Actilyse. Također, proizvođač želi produžiti rok trajanja lijeka Metalyse s 24 na 36 mjeseci, a zahtjev je dostavljen EMA-i.

Inače, prema navodima proizvođača, na tržištu ne postoje odobreni zamjenski lijekovi, pa bi bolnice trebale prijeći na „mehaničke tretmane“ za terapiju tromboze kod akutnih srčanih i moždanih udara ili plučne embolije. Ono što se ne navodi je činjenica da nisu sve bolnice spremne za ovakve tretmane, bilo zbog nedostatka potrebne opreme, bilo zbog nedostatka kompetetnog osoblja.

Proizvodnja Alteplasea bit će preseljena u Beč kako bi se oslobodili proizvodni kapaciteti u Njemačkoj, što će EU-u biti dostavljeno na odobrenje tek 2024. godine?!

Do tada…tko živ, tko mrtav.

VEZANO

najnovije