Srijeda, 27 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiNevjerojatan potez poljske vlade koja ukida naplatu cestarina

Nevjerojatan potez poljske vlade koja ukida naplatu cestarina

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

U službi naroda?

“Predstavit ćemo raspored u kratkom vremenu kako bismo to pokušali učiniti do sljedećih praznika, tako da autoceste za koje je odgovorna Glavna uprava za državne ceste i autoceste budu oslobođene cestarina što je prije moguće”, rekao je poljski premijer Morawiecki na Konferencija za novinare u utorak, te dodao: “Time ćemo pokazati svoju volju i svoju agenturu. Gradimo autoceste prvenstveno da bismo služili ljudima, a ne da budu stroj za zaradu.”

Osvrćući se na planove za druge dionice autocesta s naplatom cestarine, predsjednik vlade je izjavio da će “započeti razgovore i pregovore s privatnim koncesionarima kako bi predstavili plan za ukidanje rampi i plan za besplatno putovanje autocestama i brzim cestama u Poljskoj od Nove godine”.

Cilj ove odluke je prema Morawieckom slijedeći:

“Želimo povećati dostupnost cesta za one koji imaju manje bogate novčanike.” 

Također, napomenuo je da planovi za ukidanje cestarina na autocestama “nisu u suprotnosti s razvojem željeznice. Neka se te dvije komunikacijske komponente nadopunjuju”, rekao je premijer.

Prijedlog ukidanja naplate na autocestama s naplatom cestarine kojima upravlja GDDKiA bit će uvršten u nacrt izmjena i dopuna Zakona o autocestama s naplatom cestarine i Fonda za državne ceste, navodi se u utorak u Vladinom popisu zakonskih propisa.

Popis zakonskih i programskih poslova Vlade u utorak je izvijestio o radu na nacrtima izmjena i dopuna Zakona o autocestama s naplatom cestarine i Fondu za državne ceste te nekim drugim zakonima. Izrađuje ga Ministarstvo infrastrukture.

“Cilj projekta je prestanak naplate cestarine za korištenje autocesta od motornih vozila čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3,5 tone (odnosno osobnih automobila i motocikala) na dionicama autocesta s naplatom cestarine kojima upravlja glavni direktor za državne ceste i autoceste.”

Kako se dodaje, uvođenje potpunog isključenja naplate cestarine na autocestama “diktiraju društvene potrebe besplatnog korištenja autocesta s naplatom cestarine kojima upravljaju državna tijela”.

Nadamo se da će ova vijest doći i do naših „mudrih“ glava… kako da ne…

Provjeri/poland.postsen.com

Foto naslovnice: screenshot poland.postsen.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije