Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiNevjerojatno! Svijetu prijeti nestašica riže

Nevjerojatno! Svijetu prijeti nestašica riže

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Igre gladi

Zemlje diljem svijeta navodno se suočavaju s najvećom nestašicom riže u posljednja dva desetljeća.

Citirajući izvješće Fitch Solutionsa, CNBC je izvijestio da će globalno tržište riže zabilježiti najveći pad u posljednjih dvadeset godina.

Ova vijest dolazi u trenutku kad su druga izvješća tvrdila da je riža kriva za globalno zatopljenje. Naime, kako je nedavno izvijestio AFP: “Riža je kriva za oko 10 posto globalnih emisija metana, plina koji tijekom dva desetljeća zadržava oko 80 puta više topline nego ugljični dioksid. Znanstvenici kažu da ako svijet želi smanjiti emisiju stakleničkih plinova, riža se ne može zanemariti.”

“Ono po čemu se riža razlikuje od ostalih usjeva, je da u polju ima stajaći sloj vode, što znači da nema izmjene zraka između tla i atmosfere”, rekao je Bjoern Ole Sander s Međunarodnog instituta za istraživanje riže, te dodao: “Dakle, to znači da u tlu imate anaerobne uvjete, a to znači da su u tlu aktivne različite bakterije od onih koje biste pronašli u pšenici ili kukuruzu.”

U okviru globalnog nametanja za smanjenje metana, Vijetnam i nekoliko drugih velikih proizvođača riže u Aziji obećali su smanjiti emisije za 30% do 2020. i 2023., ali dva najveća proizvođača, Kina i Indija, to nisu potpisali.

Prema procjenama agencije Fitch Solutinons, u poljoprivrednoj sezoni 2022.-23. dogodit će se manjak od 8,7 milijuna tona riže u globalnoj ponudi, što je najveći manjak od 2003.-2004., kada je iznosio 18,6 milijuna tona.

Podaci sa Statista.com pokazuju da je globalna proizvodnja riže prošle godine iznosila 502,9 milijuna tona, što ju čini trećom najproizvedenijom žitaricom nakon kukuruza i pšenice. Međutim, proizvodnja je u padu posljednjih mjeseci kao rezultat lošeg vremena u zemljama proizvođačima riže poput Kine i Pakistana, navodi se u izvješću.

Kina, najveći svjetski proizvođač, koja je na tržište isporučila više od 148 milijuna metričkih tona mljevene riže u razdoblju 2021. – 2022., pretrpjela je jake kiše i poplave u drugoj polovici prošle godine, koje su pogodile velik dio zemlje za uzgoj riže. Trenutačno, zemlja “proživljava najveću razinu suše u svojim regijama uzgoja riže u više od dva desetljeća. ” Obje situacije mogle bi biti teške za osjetljivi usjev, kažu analitičari.

Pakistan, s udjelom od gotovo 8% globalne trgovine rižom, također se suočio s teškim poplavama ove godine, zbog čega je njegova godišnja proizvodnja pala za 31%.

Nadalje, prognoze tvrde da bi Indija, drugi najveći svjetski proizvođač riže, mogla patiti od velikih vrućina u drugom i trećem tromjesečju 2023., što bi dodatno moglo ugroziti njezin prinos. Europske zemlje koje uzgajaju rižu poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije također se bore s najvećim sušama u posljednjih 20 godina, pa bi i tamo mogla biti ugrožena ovogodišnja opskrba, kažu analitičari.

Zbog nestašica, analitičari očekuju da će cijene riže ostati oko svojih trenutnih najviših razina. Analitičari primjećuju da, osim ograničenja opskrbe, na cijene riže utječe i ruska vojna operacija u Ukrajini. Sukob je ugrozio i ukrajinsku i rusku opskrbu žitaricama na globalnom tržištu, povisujući cijene pšenice, što je rižu učinilo sve atraktivnijom alternativom i povećalo potražnju.

Čini se kako su sve dosad pokrenute provedbene agende plana Velikog reseta odradile dobar posao za svoje kreatore…

Provjeri/thepeoplesvoice.tv

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

1 KOMENTAR

 1. Хм!
  Хм!
  Нешто ми овде није јасно.
  Значи, рат у Украјини је крив за повећање цене “риже”, тј. пиринча.
  Хм…
  Хм…
  Колико сам ја информисан, земље Јунајд Јевроп, заустављају увоз из Украјине жита и осталих житарица, јер су ПРЕЈЕФТИНЕ!!!!
  Значи, Украјина, утиче на поскупљење, тако што продаје јефтино жито, кукуруз и остало?
  Хм….

VEZANO

najnovije