Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeNizozemska udruga pilota dobila sudski spor protiv KLM-ove obveze cijepljenja

Nizozemska udruga pilota dobila sudski spor protiv KLM-ove obveze cijepljenja

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Samo dobre vijesti

Udruga nizozemskih zrakoplovnih pilota je 19. svibnja podnijela tužbu pri Žalbenom sudu u Amsterdamu protiv obaveze “cijepljenja” protiv Covida koje je nizozemska aviokompanija KLM uvela za nove pilote. 

Kako donosi The Daily Expose, prekjučer je sud presudio u korist udruge pilota, te KLM više ne može uvjetovati cijepljenje novim pilotima, niti ih smije pitati o statusu cijepljenja protiv Covida, a kamoli odbiti njihovu molbu za zapošljavanje na temelju statusa cijepljenja. Ukoliko se prekrše ove odredbe, KLM-u prijeti kazna od 100.000 eura po pojedinom prekršaju.

U svojoj presudi sudac Pennink je napomenuo kako je KLM u molbama za posao izravno od kandidata za pilote tražio da se izjasne jesu li cijepljeni, te ukoliko nisu hoće li se cijepiti, a ukoliko bi odgovor na oba pitanja bio negativan odmah bi obustavljao prijavu. Kao posljedica toga, KLM je vršio pritisak na kandidate da se cijepe jer bez cijepljenja ne bi dobili posao.

“Zahtijevanjem cijepljenja protiv korone, KLM narušava privatnost (članak 8. ECHR-a) kandidata pilota. Uostalom, odluka hoćete li se cijepiti ili ne je nešto što prvenstveno spada u privatnu sferu. Zahtijevanje od kandidata pilota da budu cijepljeni ili da se cijepe ukoliko to nisu, krši ovo pravo.”

Nakon ove presude oglasila se i udruga nizozemskih zrakoplovnih pilota:

“Udruga je zadovoljna odlukom prizivnog suda u Amsterdamu koja odmah zabranjuje KLM-u da pita kandidate pilote o njihovom statusu cijepljenja i da to koristi za odbijanje kandidata. Udruga podržava stav vlade da je cijepljenje važno, ali da nametanje obveznog cijepljenja od strane poslodavca nije dopušteno. Smatrali smo da se KLM toga nije pridržavao i, štoviše, prekršio naše dogovore o tome, a da za to nije postojala operativna potreba.”

VEZANO

najnovije