Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaNajnovijeNjemačka odbila uvođenje obaveznog cijepljenja za starije od 60 godina

Njemačka odbila uvođenje obaveznog cijepljenja za starije od 60 godina

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

NE, zasad…

Njemački Bundestag odbio je prijedlog o uvođenju obaveznog cijepljenja za građane starije od 60 godina, kojeg su s druge strane podržali kancelar Olaf Scholz i ministar zdravstva Karl Lauterbach. Glasovanje je uslijedilo u trenutku kada je Njemačka ukinula većinu ograničenja zbog koronavirusa, nakon što je parlament izglasao njihovo ukidanje i dopuštanje pokrajinama da same donose odluke o tom pitanju.

Očekivalo se da će rezultati glasovanja biti tijesni, pa je Scholz čak pozvao i ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock da se vrati u Berlin s velikog sastanka NATO-a o Ukrajini i da svoj glas. Međutim, od 674 zastupnika Bundestaga, 378 ih je glasovalo protiv obaveznog cijepljenja, dok ga je 296 podržalo.

Odbijanje ove mjere predstavlja veliki politički udarac Scholzu i njegovoj vladajućoj koaliciji koju čine socijaldemokrati (SPD), Zelena stranka i neoliberalni Slobodni demokrati (FDP). Schloz je odlučio dopustiti zastupnicima Bundestaga da predlože mjere i slobodno glasaju. Međutim, to je omogućilo članovima da glasaju po svojoj savjesti, a nekoliko visokih članova FDP-a izjasnilo se protiv propisivanja obveze cijepljenja, pridruživši se konzervativnoj oporbi u odbijanju te mjere.

Nakon glasovanja oni političari kojima je bilo stalo da prijedlog prođe, međusobno su se okrivljavali zbog neuspjeha; članovi SPD-a i Zelenih bili su bijesni na FDP jer se nisu obvezali na ciljeve svoje koalicije, ali i na oporbu jer nisu dopustili svojim članovima da glasaju po savjesti, što je, kako su rekli, moglo donijeti više glasova za tu mjeru.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach sa zabrinutošću je reagirao na neuspjeh željenog političkog izbora te se očekivano poslužio zastrašivanjem kako će borba protiv korone u jesen biti puno teža. Oglasila se i Udruga njemačkih bolnica (DKG) s reakcijom razočaranja.

Dok su se zagovornici mjera navodno nastojali pripremiti za još jedan jesenski val epidemije, polazeći od stava kako je važno imati veliku procijepljenost, oporba s druge strane drži da obvezno cijepljenje nije potrebno kao što i pokazuje situacija u Njemačkoj: zdravstveni sustav nije preopterećen niti su zabilježene izvanredne situacije na odjelima intenzivne njege, stoga nije potrebno nametati cijepljenje. Dodali su da ta mjera neće pomoći na jesen ako zaživi nova varijanta virusa, vjerojatno otpornog na cjepivo. Poruka oporbe je da je obvezno cijepljenje protuustavna prisila i totalitarna mjera i samo je uvod u davanje veće ovlasti vladi nad slobodom građana.

Članak parafraziran prema: https://www.dw.com/en/german-lawmakers-reject-vaccine-mandate-for-people-over-60/a-61387119

VEZANO

najnovije