Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaEkonomijaNjemačka se suočava s rekordnom inflacijom još od 1949.

Njemačka se suočava s rekordnom inflacijom još od 1949.

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

A što onda mi da očekujemo?

Prema podacima Saveznog njemačkog statističkog ureda Destatis, inflacija proizvođačkih cijena u Njemačkoj porasla je na rekordni nivo u svibnju ove godine i to potaknuta cijenama energenata.

Cijene proizvodnje zabilježile su dvocifreni rast od 33,6 % na godišnjem nivou u svibnju, nakon rasta od 33,5 % u travnju. Predviđeno je da će stopa ponovo rasti za 33,5 %, a ovako nešto se zadnji put u Njemačkoj dogodilo 1949. godine.

Na mjesečnom nivou, proizvođačke cijene su u svibnju rasle za 1,6 %, nakon rasta od 2,8 % u travnju, dok su cijene energije u cjelini porasle za 87,1 % u odnosu na prethodnu godinu. Izuzme li se cijena energije, cijene proizvodnje porasle su za 16,5 %.

Također, potrebno je napomenuti da su cijene repromaterijala porasle za 25,1 %, ostavljajući proizvođače i investitore, a pogotovo u prehrambenoj i građevinskoj industriji, u vrlo tešku situaciju.

Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su 14,7 %, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 9,4 %. Cijene kapitalnih dobara porasle su za 7,1 %, što je najveća promjena još od 1975. godine.

I dok na našim prostorima vlade pokušavaju zamazati oči javnosti, potezima kojima se želi naglasiti kako “vlade brinu o svojim građanima”, pa se „zamrzavaju“ cijene goriva i slično, ekonomski kolaps epskih razmjera očigledno nam je sve bliže. Na njega smo davno upozoravali, jer on je jedan od ciljeva uvođenja svijeta u Novi svjetski poredak, baš kako to zagovara ekipa iz Davosa. Jednom kad se postigne totalni kolaps postojećeg ekonomskog sustava, spasonosno će nam ponuditi svoje „rješenje“. Naravno, ono će biti uvjetovano našom slobodom…

VEZANO

najnovije