Srijeda, 27 rujna, 2023
NaslovnicaEkonomijaNjemačka službeno u RECESIJI zbog visokih cijena energije i pada potrošačke proizvodnje

Njemačka službeno u RECESIJI zbog visokih cijena energije i pada potrošačke proizvodnje

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Programirani pad

Najveće europsko gospodarstvo – Njemačka zapala je u recesiju jer potrošačka potrošnja opada uslijed viših cijena energije.

Tijekom prvog tromjesečja godine, BDP je pao za 0,3 posto, nakon smanjenja od 0,5 posto tijekom posljednjeg tromjesečja 2022. To znači da je Njemačka ispunila definiciju recesije, a to su dva uzastopna tromjesečja gospodarskog pada.

Gospodarska kriza u Njemačkoj dovela je do pada izdataka kućanstava za konačnu potrošnju za 1,2 posto tijekom prvog kvartala ove godine, a više cijene energije jedan su od glavnih pokretačkih čimbenika. Iako su cijene energije već bile u porastu kada je Rusija napala Ukrajinu prije više od godinu dana, sukob je doveo do rekordno visokih cijena. Iako se sada čini da se situacija donekle popravlja, s usporavanjem inflacije u Njemačkoj u travnju, ona je i dalje prilično visoka na 7,2 posto.

Više cijene energije podjednako utječu na potrošače i tvrtke, a kućanstva se također suočavaju s višim cijenama svega, od hrane i odjeće do namještaja. Prodaja automobila također je u padu nakon što su smanjene vladine potpore za hibridna i električna vozila.

Računi za namirnice porasli su 28,6 posto u odnosu na cijene 2021. Neke kategorije hrane zabilježile su značajan porast, pri čemu je cijena suncokretovog ulja porasla za 73 posto, a cjelovitog pšeničnog brašna za 70 posto. Govedina je poskupila 40 posto, tjestenina 48 posto, perad je poskupjela 33 posto, a mlijeko 42 posto.

Njemački savezni ured za statistiku također je otkrio da je 17 milijuna njemačkih građana bilo ili blizu siromaštva ili službeno živjelo u siromaštvu 2021. To znači da zarađuju manje od 60 posto prosječnog dohotka stanovništva.

Zemlja se također trenutno suočava s velikim nedostatkom radnika, a Institut za njemačku ekonomiju izvijestio je o 630.000 slobodnih radnih mjesta prošle godine u širokom rasponu industrija, uključujući stručne zanate, zdravstvo, uslužni sektor i IT. To znači da mnogi zaposlenici preuzimaju veća opterećenja, zbog čega se osjećaju preopterećeni i pod stresom.

Čini se da njemački kancelar Olaf Scholz kontrolira štetu, karakterizirajući izglede gospodarstva kao “vrlo dobre” i skrećući pozornost na vladine inicijative da privuku strane radnike u zemlju i prošire svoju proizvodnju obnovljive energije.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Berlinu, rekao je: “U Njemačkoj postoji mnogo ulaganja u tvornice baterija i brodova, koja se značajno povećavaju, i stoga možemo biti sigurni.”

Međutim, neki ekonomisti imaju drugačiji stav, a vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck upozorava da bi se zemlja mogla suočiti s proračunskim rezovima za čak 22 milijarde eura. Napomenuo je: “Ovo je prvi put u mnogo godina da se savezni proračun smanjuje i … naravno, cijeli sustav nije usklađen s tim.”

Budući da je zemlja već na rubu vladine krize, očekuje se da će borbe oko toga kako riješiti trenutnu financijsku situaciju među trojcem koalicijskih partnera u zemlji biti napete.

U međuvremenu, MMF predviđa da će Njemačka ove godine pokazati najslabiji učinak među svjetskim naprednim gospodarstvima, smanjivši se za 0,1 posto.

Međutim, recesija je do sada bila manje teška nego što su neki predviđali da će biti na početku ukrajinskog sukoba. Relativno blaga zima u zemlji pomogla je da se utjecaj viših cijena energije ne osjeti previše, dok su se problemi s lancem opskrbe koji su se pojavili tijekom pandemije znatno ublažili. Međutim, to nije bilo dovoljno da spriječi zemlju da uđe u recesiju koja bi mogla dovesti do ozbiljnih vladinih previranja.

Njemačka je najveće europsko gospodarstvo, pa je vrlo izvjesno kako će se slični problemi uskoro početi prelijevati diljem EU-a.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

1 KOMENTAR

 1. cilj je da se njemačka upropasti, a ona ima vladu koja radi za WEF i ostalu bandu iz kulta, i protiv vlastitih građana..

  – razmatra se zakon sa kojim se želi zabraniti grijanje u kućama i stanovima, ne samo na ulje i na plin, već i na drva i ugalj, dakle potpuna zabrana bilo kakvih fosilnih goriva.
  umjesto toga stanovništvu se želi nametnuti vrlo skupo grijanje na struju i na sunce i na vjetar itd….iako je ta tehnika grijanja sa solarnim pločama još ne baš razvijena i skupa, a Njemačka ionako nema puno sunca, kao južnoeuropske države..
  za mnoge obične male ljude, to će faktički značiti ili prislinu prodaju kuće ili prisilno oduzimanje kuće od strane režima, jer oni nemaju sredstava da uvode skupa grijanaje takozvane regenerativne energije

  – u nekim pokrajinama, režim već razmišlja o tome, da se ubudće zabrani gradnja pojedinačnih privatnih kuća za jednu obitelj. dakle, nema više ono: svioja kućica svoja slobodica” za beskorisne izjelice, već ih sve treba potrpati u zgradetine, kao robove u logore

  – također potvrđena službena vijest; u nekim pokrajinama, režim je već donio zakone sa kojim će otežati seljacima i poljoprivrednicima upotrebu vode za zalivanje i navodnjavanje.
  radi se o korišetnju vode iz prirode, dakle, vrela, potoka, rijeke, jezera itd… ubudće će država naplaćivati korištenje te vode poljoprivrednicima, naravno pod maskom štednje vode zbog suša i zaštite klime… Iako Njemačka nije južna zemlja i nema problema ni sa sušom, ni sa nedostatkom vode. Naprotiv ima vode u izobilju, a uvijek je bilo velikih poplava u pojedimi krajevima.
  radi se o prvom koraku, planu za privatizavciju vode, o čemu se odavno šuškalo.. čak i u nekim ms medijima, da će veliki konecerni pokupovati vodu (izvore, rijeke, jezera i ostalo) i naplaćivati ti vodu. ne samo u njemačkoj, već cijeloj EU
  takvo nešto veliki mafijaški koncerni iz mreže kulta, kao švicarski Nestle, već su davno činili po nekim afričkim zemljama . gdje su faktički uzurpirali vodu (koja je tamo dragocjenost , jer je nema toliko kao u Europi i na sjevernoj polulopti), pa su onda tu vodu prodavali tamošnjoj sirotinji

  — i još vijest da neelgalna zločinačka organizacija, koja se naziva Europska komisija, u ime cijele EU, objavila da vakacinske propusnice, kovid propsunice i slične naci-fašističke propausnice uvedene za vrijeeme plandemije, sada preuzima WHO, i da će na toj bazi biti sagrađena “globalna certifikacijska mreža”. sa kojom “se u slučaju naredne pandemije, građanima treba olakašati putovanja”…
  ako ovo sa njihvog račvastog jezika, prevedemo na obični jezik-jasno je da banda globalnog kulta priprema univerzalne vakcinske i ostale slične digitalne putovnice za sve države i cijeli svijet, bez kojih nitko neće moći putovatio iz države u državu,. Što je stari mokri san Rokefelera i Gartersa, koji odavno već goidinama rade na tim raznim naci-fašističkim kodovima sa kojima treba sve beskorisne izjelice staviti u lance…
  uvođenje univertalnih, globalnih vakcinskioh propusnnica ili putovnica, već je odlučeno lani u studenom na skupu G20 u Indoneziji. a u tome su se lijepo složile i Kina i Rusija, koje su to potpislae zajedno sa kofol neprijateljima SAD-o, Britanijom, Framncuskom, Njemačkom i ostaliolm zapadnim zemljama.

VEZANO

najnovije