Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiNjemački ministar zdravstva najavljuje plan za borbu protiv umiranja od ljetnih vrućina

Njemački ministar zdravstva najavljuje plan za borbu protiv umiranja od ljetnih vrućina

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Sofisticirana tehnologija…

Moramo priznati da nismo dobro pripremljeni za sprječavanje smrti od vrućina u Njemačkoj, izjavio je jučer bivši „borac s virusom“ i dugovječni politički klaun Karl Lauterbach. 

Njemački ministar zdravstva najavio je da će razviti „plan za borbu protiv smrtnosti od ljetnih vrućina“ u suradnji s raznim zdravstvenim stručnjacima. Predviđen je sustav prema kojem skokovi ljetnih temperatura pokreću zaštitne mjere ovisno o njihovoj ozbiljnosti. 

“Na primjer” – slijedeća rečenica u članku iz Tagesschaua je stvarna – “starije ljude bi pozvali i upozorili ih na vrućinu i podsjetili ih da redovito piju.” Kao da je želio dodatno naglasiti siromaštvo svojih ideja, Lauterbach kaže da će također razmotriti otvaranje “hladnih soba” i “besplatnih automata za vodu”, kao i financiranje aplikacije za pružanje nebuloznih “informacija”.

Paralele s koronom ovdje su jasne i sežu mnogo dublje od neuspjele gluposti vrijedne 223 milijuna eura poznate kao Corona-Warn-App. Istina je da je svijet izgubio razum zbog ne baš opasnog virusa, a kako bi opravdali neproporcionalan odgovor, kreatori politike i čuvari javnog diskursa nisu odgovorili povlačenjem, već spuštanjem prihvatljivih standarda rizika. Sada su ih toliko smanjili da je čak i peludna groznica dovoljna da pokrene službene preporuke za maske.

Vruće ljetno vrijeme, nezanimljiva činjenica života prije 2020. godine, ubija prvenstveno ekstremno stare i bolesne. Ovo nisu ljudi koji su zaboravili piti vodu. U bilo kojem trenutku, tisuće i tisuće su blizu smrti, a povećanje okolišnog stresa neke će od njih gurnuti preko ruba. Nitko tko umre u toplinskom valu nema pred sobom dug i uspješan život, a liječnici vrlo malo tih smrti čak pripisuju vrućini. Utvrđuju se retrospektivno, u tablicama prekomjerne smrtnosti.

Poznate retoričke strategije, izbrušene u velikoj virusnoj panici 2020., vratile su se u najnoviji Lauterbachov cirkus. Prvo je oslanjanje na naizgled užasne, ali izolirane brojke. “Samo prošle godine bilo je više od 4500 smrtnih slučajeva” od ljetnih vrućina, izvještava Tagesschau, a “U tri ljeta između 2018. i 2020. umrlo je više od 19.000 Nijemaca.” Na primjer, 2022. godine u Njemačkoj je u prosjeku svaki dan umrlo više od 2900 ljudi. Nekoliko tisuća smrti od prekomjerne topline, u ovom kontekstu, prilično je mali broj.

Tu je i pokušaj da se preuzme prilično ograničen i lokaliziran rizik i generalizira što je moguće šire. “Toplinski valovi ne ugrožavaju samo starije osobe”, kaže Tagesschau s vrlo malo temelja. Prijeti se i “trudnicama, novorođenčadi i maloj djeci” te “osobama koje rade na otvorenom”. Tagesschau se naravno ne može potruditi kvantificirati koliko djece umire od vrućine ili uopće navesti bilo kakvu konkretnu statistiku; Kao i u pandemiji, rizici se mogu slobodno preuveličavati, ali za njihovo razgraničenje potrebne su studije.

Provjeri/www.eugyppius.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

2 KOMENTARI

  1. Njemački vicekancelar Robert Habeck iz Zelenih, koji je inače postao poznat po tome, što je glavni operativac u njemačkoj vladi za donošenje zakona o postepenoj zabrani grijanja na fosilna goriva kao i drugih eugeničko-klimatskih fantazija (po nalogu WEF-a), na nedavnoj službenoj državnoj svečanosti, nije pjevao njemačku himnu.
    NRadilo se o svečanosti obilježavanja 70 godina od velikih demonstracija građana bivše socijalističke Istočne Njemačke u Istočnom Berlinu 1953. Koje su tada bile u krvi ugušene od strane policije režima DDR-a i sovjetskih tenkova.

    Uoči početka svečanosti obilježavanja, svirala se njemačka himna i dok su ostali državni predstavnici pjevali ili barem otvarali usta, Habeck je šutio. Na pitanje novinara kasnije, zašto nije pjevao, on je odgovorio, da je sviranje himne za njega bilo kao nekakav trenutak unutrašnje meditacije i da je bio unutra dirnut.

    Međutim, Habeck je 2010. , dok je bio predsjednik Zelenih za pokrajinu Schleswig-Holstein, u svojoj knjizi napisao: “Patriotizam, domoljublje… to mi je uvijek bilo za bljuvati. Za Njemačku nisam nikad osjećao ništa i ne osjećam ni do danas”..

    Ustvari vlade svih država članica EU-a su antidomoljubne i sve manje ili više rade protiv vlastite države i nacije ( i one koje se busaju u prsa lažnim, fasadnim domoljubljem kao hrvatska vlada), ali sigurno ne postoji antidomoljubnija vlada kao njemačka. Koja je većinski otvoreno antinjemačka.

VEZANO

najnovije