Ponedjeljak, 6 veljače, 2023
NaslovnicaVijestiOdobreno prvo inhalacijsko „cjepivo“ koje se raspršuje inhalatorom u nosnice

Odobreno prvo inhalacijsko „cjepivo“ koje se raspršuje inhalatorom u nosnice

4.7
(17)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Sad vreba i iz spreja

Kako javlja dnevno.hr, prvo inhalacijsko cjepivo protiv covida-19 odobreno je u Kini. U ponedjeljak je počela i proizvodnja u gradu Tianjinu na sjeveru Kine. Riječ je o cjepivu farmaceutske tvrtke “CanSino Biologics” te će koristiti kao hitna docjepna doza.

Cjepivo se neće ubrizgavati injekcijom nego raspršivačem direktno u nosnice. Usto, ono će se i lakše skladištiti.

Zapadni mediji upozoravaju da za to cjepivo nije provedena nikakva neovisna studija o učinkovitosti, a ne zna se ni kada će se ono početi upotrebljavati. To je već deveto cjepivo koje je Kina odobrila od izbijanja pandemije.

Inače, inhalacijska cjepiva protiv covida-19 već razvijaju SAD, Kanda i Kuba.

Za razliku od drugih država, Kina i dalje provodi rigoroznu strategiju “nulte stope covida”. U sklopu tih mjera, dolazi do potpunog “lockdowna” čim se pojave prvi slučajevi zaraze, a zatim i obično obvezna testiranja svaka 72 sata, ponekad čak i 48 ili 24 sata, te obvezne izolacije ljudi i zatvaranje poslovnih subjekata, uključujući i tvornice.

Tako su proteklog vikenda u 18-milijunskom južnokineskom gradu Shenzhenu prošlog vikenda brojne četvrti bile potpuno zatvorene, a slično je i u gradu Chengduu gdje će od ponedjeljka do srijede uslijediti masovna testiranja.

Prisjetimo se istraživanja o kojem smo pisali, a koje je bilo financirano od strane američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i Zaklade Bill&Melinda Gates, usmjereno na  razvoj cjepiva „bez igle“ koje se širi poput virusa…ima li novosti po tom pitanju? Mislite da je povezano?

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 4.7 / 5. Ukupno glasova: 17

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije