Petak, 22 rujna, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleOdržavajte glutation na visokoj razini, usporite starenje i zaboravite na bolest

Održavajte glutation na visokoj razini, usporite starenje i zaboravite na bolest

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

O ovome se uglavnom šuti…

Glutation je najvažniji i najjači antioksidans kojeg ljudsko tijelo može samo stvoriti u svakoj stanici u tijelu, od čega je najbitnija njegova sinteza u jetri. Sastoji se od tri vrste molekula aminokiselina: glutamina, glicina i cisteina.

U zdravoj, mladoj osobi proizvodnja glutationa trebala bi biti besprijekorna u količini dostatnoj da osigura život bez bolesti. S godinama količina njegove proizvodnje postupno opada, a drastičan pad nastaje ukoliko je tijelo dugi period vremena opterećeno stresom, nepravilnom prehranom i drugim bolestima.

Funkcija glutationa

Osnovne funkcije glutationa su sinteza i popravak DNK, tkiva i gradivnih blokova proteina i stanica, čija se kontinuirana degradacija događa na dnevnoj bazi. Kako čovjek stari, potrebe za ovim antioksidansom postaju sve veće, dok s druge strane proizvodnja glutationa opada. Stoga, za smanjenje utjecaja slobodnih radikala i drugih nečistoća koje dospiju u tijelo (otrovi iz lijekova i hrane, teški metali, virusi i bakterije…) neophodno je potaknuti tijelo na održavanje dostatne razine ovog prirodnog čistača tijela u cilju kontinuiranog pravilnog imunološkog odgovora.

Glutation postoji u reduciranom stanju (GSH) i oksidiranom stanju (GSSG). U zdravim stanicama i tkivu više od 90% ukupnog glutationa je u reduciranom obliku. Povećana razina GSSG-a u odnosu na GHS u tijelu pokazatelj je oksidativnog stresa kojemu je organizam izložen, a što može imati ključnu ulogu u procesu starenja i pojavi mnogih bolesti. Prag osiromašenja GSH ispod kojeg stanica obično umire iznosi 70-80%. Poboljšanje razine GSH-a u organizmu ključna je komponenta u usporavanju procesa starenja.

Kako povećati razinu glutationa

Glutation je potreban svakoj našoj stanici za njeno normalno funkcioniranje. U načelu, gradivne blokove glutationa možemo dobiti iz hrane koja je bogata proteinima. No, kako je većina današnje hrane prerađena i sve više zagađena, gotovo da i nema gradivnih blokova, zbog čega dolazi do nedostatka glutationa i slabljenja obrambenog sustava.

S obzirom da se čisti glutation razgrađuje u želucu prije nego dospije u krvotok, njegovo oralna primjena u takvom obliku nema nikakvog smisla. Iako je danas razvijena tehnologija kojom se može dobiti tzv. liposomalni glutation, u kojem su molekule GSH-a smještene u lakotopljve liposome, i dalje najbolji način dobivanja glutationa je stvaranje unutar samog tijela. No, kako potaknuti tijelo na njegovu veću proizvodnju?

Osim što biste trebali vlastitom tijelu omogućiti redovitu tjelovježbu, dovoljno sna i izbjegavanje stresa i drugih štetnih navika (pušenje, alkohol) u prehranu je potrebno uvrstiti hranu bogatu sumporom, vitaminom C i selenom, te dodati neke prirodne supstance poput ekstrakta mlijeka čička – silimarin i kurkumu. Sve ovo garantira podizanje proizvodnje glutationa za određeni stupanj, no ukoliko želite biti potpuno sigurni da vaše tijelo dobiva upravo onoliko glutationa koliko mu je i neophodno, potrebno je izvršiti dodatnu suplementaciju tijela prirodnim supstancama.

Radi se o suplementima u obliku N-acetil cisteina, alfa lipoične kiseline, l-glutamina i vitamina C. Ova četiri sastojka garantiraju efikasan i prirodni poticaj vašem tijelu na proizvodnju veće količine glutationa. Jednom kada tijelo počne funkcionirati u novom „režimu“ rada s dovoljnom količinom ovog antioksidansa, doći će do znatne promjene kvalitete života nabolje. Tijelo će se početi lakše i efikasnije boriti sa svakodnevnim iskušenjima, podići će se razina sposobnost u borbi protiv bolesti i usporiti sat na biološkom mjeraču vremena.

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

2 KOMENTARI

  1. Točno je to što pišete ali… kao što vidite glutation je protein. Možete ga unositi u tijelo koliko god hoćete no, ukoliko nemate izbalansiran pH, odn. kiselost tijela taj protein neće obavljati svoju funkciju kako treba. Kao i kod zemlje, možete tlu dodavati naj bolje gnojivo i super bogate sastojke ali ukoliko pH nije odgovaraju biljka ih ne može upiti. Povećana kiselost tijela uzrokuje da se proteini raspakiravaju tj. mijenjaju svoj oblik i na taj način mogu uzrokovati čak i bolest jer se nepotrebno nagomilavaju. Dakle, ako ste suviše kiseli, alkalizirajte se prvo (npr. Bikarbonati) pa tek onda sve ovo što je u tekstu. Slično je i sa vitaminima. Npr. unosite D vitamin ali ako nema aktivatora kao što je to melatonin ili ti ga sunčeve zrake, đaba posao.

VEZANO

najnovije