Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaEkonomija„Oluja društvenih medija“ kao jedan od razloga kolapsa banke Credit Suisse

„Oluja društvenih medija“ kao jedan od razloga kolapsa banke Credit Suisse

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Programirani pad

Predsjednik globalne investicijske banke Credit Suisse ustvrdio je da je “oluja društvenih medija” djelomično odgovorna za nedavne nevolje tvrtke koje su kulminirale preuzimanjem od strane multinacionalne investicijske banke UBS.

Tko je odgovoran za ovu katastrofu?”, upitao je novinar predsjednika Credit Suissea Axela Lehmanna tijekom nedavne konferencije za novinare.

Lehmann je odgovorio ukazujući na nekoliko čimbenika, uključujući i društvene medije.

“Prošle jeseni imali smo oluju društvenih medija i to je imalo ogromne posljedice”, rekao je Lehmann, te dodao: “Više u sektoru maloprodaje nego u sektoru veleprodaje. I previše postaje previše i tada dolazimo do ove točke.”

Ovo nije prvi put da Lehmann krivi ovu takozvanu “oluju društvenih medija” za pad Credit Suissea. U prosincu ju je opisao kao “pravu oluju” i ustvrdio da je izazvala “stvarno goleme odljeve tijekom dva do tri tjedna”.

Incident na koji Lehmann spominje epizoda je iz listopada 2022. u kojoj se bankarski div suočio s pojačanim nadzorom na društvenim mrežama.

Ipak, Credit Suisse se borio mnogo prije ovih rasprava na društvenim mrežama u listopadu 2022. Cijena dionice dosegla je vrhunac od 77,12 USD u svibnju 2007. i već je pala na novu rekordno nisku razinu od 3,83 USD 29. rujna 2022.

Bankarski div također je bio umiješan u brojne skandale poput proglašenja krivim za nesprječavanje pranja novca povezanog s kokainom i priznanja da je prevario ulagače oko 850 milijuna dolara kredita Mozambiku.

Međutim, praksa korištenja društvenih medija i online komentara kao žrtvenog jarca postala je sve popularnija taktika nakon kolapsa Silicijske doline banke 10. ožujka.

Nekoliko investitora rizičnog kapitala i političara tvrdilo je da su Twitter i društveni mediji potaknuli bankrot koji je doveo do kolapsa Silicijske doline. Stariji mediji pojačali su tvrdnje da su “zavjerenički narativi” i “krajnje desničarske web stranice” odgovorni za paniku u Silicijskoj dolini banke. Neki su se političari čak raspitivali o mogućnosti cenzuriranja objava na društvenim mrežama kako bi se izbjegli padovi drugih banaka.

Što se zapravo događa vrlo je jednostavno objasnio James Corbett, poznati svjetski neovisni istraživački novinar, koji je gostovao u podcastu SLOBODNI podcast Andrije Klarića.

Provjeri/reclaimthenet.org/SLOBODNI podcast

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

1 KOMENTAR

 1. Jednu mafijašku banku iz mreže kulta, Credit Suisse, preuzima druga još veće mafijaška banka, UBS..
  Čak i Index jučer u svom članku naziva CS mafijaška banka i piše o mućkama i pranju novca

  A ovaj Lehmann je član WEF-a:

  https://www.weforum.org/people/axel-lehmann

  Ustvari je cijela umjetna državica Švicarska stvorena samo u tu svrhu- da služi mafiji globalističkog kulta… Tu je središte BIS-a, banke za platno izjednačavanje (banke sveih centralnih banka) , mnogih drugih banaka, kao i mnogih “međunarodnih” organizacija..
  Svakomu tko imalo ima zdrave pameti je valjda jasno , da državica usred Europe, ne bi mogla opstati 700 godina, a da je ama baš nijedan osvajač, nijedan diktator nikada nije ni pipuno.. Dakle, brojni ratovi su prohujali Europomu u tih nekoliko stoljeća, uključujući 1. i 2. sv. rat, ali gle čuda, nitko nikad nije ni dirnuo Švicarsku i nju nitko nije osvajao. Jedina država u Europi, u kojoj nije bilo ni 1. n i 2. svj. rata, ni ostalih ratova.
  Dakle, Hitler je 1938. bio priključio Austriju , kao dio velikog njemačkog carstva, pa je opriključio Čehoslovačku 1939., pa kasnije osvojio Pojsku, u obje ove države su Nijemci bili manjina, ali gle čuda, nije osvajao Švicarsku, iako u njoj njemačko stanovništvo čini veliku većinu- dvije trećine stanovništva.
  Naravno da ne, jer su se za vrijeme 2. sv. rata u prostrorijama BIS-a, lijepo sastajali glavni anglosakosnki bankari i glavni Hitlerov bankar, guverner tadašnje Rajshbanke, Hjilmar Schacht, koji je bio pajdo i sa Monagu Normanom guvernerom Bank of Englnad i sa FED-ovcima.

VEZANO

najnovije