Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiPanama je slijedeća na redu za ekonomski slom nakon Šri Lanke, a...

Panama je slijedeća na redu za ekonomski slom nakon Šri Lanke, a blizu je i Ekvador…

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Jedna po jedna…

Implozija gospodarstva Paname zbog rastuće inflacije i recesije je neizbježna. Prema izvješćima, ono što je počelo kao štrajk učitelja protiv visokih cijena benzina preraslo je u najveće građanske nemire u zemlji od kraja vladavine terora pod diktatorom Manuela Noriege 1989. godine.

Građani su podigli vatrene blokade na glavnim autocestama, koje ometaju dostavu hrane i drugih roba, čime se nestašica samo dodatno pogoršava. I dok je panamska vlada ušla u novi krug pregovora čiji je cilj umiriti mase i izbjeći daljnje razaranje, šteta je već premašila 500 milijuna dolara i dalje raste.

Društvenim mrežama šire se video isječci nasilja i nemira, koji uključuju i razbijanje policijskih vozila.

Predsjednik Laurentino Cortizo u lipnju je napravio dva velika poteza u pokušaju da prekine nemire, ali ono što je zapravo učinio samo je pogoršalo situaciju, pa su se nemiri dodatno proširili. Naime, on je 11. lipnja naredio zamrzavanje cijena benzina na sve potrošače, ograničavajući cijenu na 3,95 dolara po galonu, ili 24 posto niže nego što je cijena bila do kraja lipnja. Osim toga, obećao je više ograničenja cijena za 10 osnovnih prehrambenih proizvoda, uključujući govedinu, tjesteninu, biljno ulje i sardine u konzervi.

Naravno, umjetno ograničavanje cijena uvijek ima kontraefekt jer prisiljava tvrtke da trpe gubitke na svojim proizvodima, što ih zauzvrat ili izbacuje iz posla ili ih tjera da proizvode manje kako bi njihovi gubici bili ograničeni. U svakom slučaju, na taj način dolazi do sve jače nestašice i više nemira.

Kako donosi zerohedge.com: “S prosvjednicima koji su zahtijevali smanjenje cijena u cijelom gospodarstvu i povećanje potrošnje na obrazovanje i zdravstvenu skrb, demonstracije su se nastavile, ne samo u obliku marševa i štrajkova nego i blokada glavnih autocesta, uključujući međunarodno kritičnu Panameričku autocestu. Panamski kanal dosad je izbjegao smetnje; štrajkovi radnika na kanalu su nezakoniti.”

Kako bi natjerao prosvjednike da raščiste blokiranu autocestu, predsjednik Cortizo je povukao još jedan bizaran potez i obećao dodatno ograničiti cijenu benzina na 3,25 dolara po galonu, što nije pomoglo, te je vlada bila prisiljena vratiti se pregovorima s civilnim udrugama i radničkim sindikatima.

Ali osim cijena goriva i nestašice robe, Panamce već desetljećima iscrpljuje mito i korupcija, pa je Cortizo naredio rezanje proračuna i ​​plaća za 10 posto u vladinim agencijama i ograničavanje inozemnih putovanja.

Ipak, vrlo je izgledno da niti jedan od ovih poteza neće biti dovoljan da spriječi revoluciju protiv vlade koja dobro živi na grbači običnih ljudi, te da bi vrlo brzo mogli svjedočiti scenama kakve smo gledali proteklih tjedana na Šri Lanki.

A tu domino efektu nije kraj, jer se i u Ekvadoru počinju javljati slični problemi…

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije