Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022
NaslovnicaNajnovije"Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi...isto što i pjevanje na Hitlerovoj...

“Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi…isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka”

5
(4)

Splitska glumica i pjevačica, Uršula Najev na facebook-u je objavila osudu sustava kojim se na koncerte, festivale, ali i na druge manifestacije može ući isključivo uz covid propusnicu. „Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, za mene je isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka“, poručila je među ostalim u svojem postu, kojeg donosimo u cijelosti.

„Dosad sam se suzdržavala od većeg javnog diskursa na ovu temu.

Sutra se trebao na splitskoj Rivi održati koncert “For Amy”, glazbeni projekt koji sam sa svojim bendom pripremala cijelo prošlo ljeto uz veliki emotivni, profesionalni, vremenski, fizički, umjetnički, organizacijski i financijski ulog te premijerno (kao i posljednji put u cjelosti) izvela na hvarskoj Venerandi. Program na Rivi otkazan je po naredbi vladajućih. Organizatori su se potrudili i prilagodili program novim uvjetima – koncerti koji su ovih dana trebali biti održavani po gradu bit će održani na drugim lokacijama i u drugim terminima uz kontrolirane uvjete – potvrde o cijepljenju (besplatno) ili dokaze o friško obavljenom negativnom Covid testu (Svetog Petra kajgana).

“For Amy” nije jedan od programa koji će se izvesti u takvim uvjetima. Primarni razlog je nemogućnost mene kao i par drugih članova benda da oslobodimo odgovarajući novi termin. S velikim grčem u trbuhu i bolom u srcu javno izjavljujem kako koncert ne bih pristala održati i da smo u mogućnosti uskladiti termin. Pjevanje za publiku odabranu po zdravstvenoj osnovi, a sudeći po cijenama Covid testova očito i staleškoj, za mene je isto što i pjevanje na Hitlerovoj proslavi godišnjice braka.

Svjesno održavanje koncerta na kojem ne može prisustvovati moja obitelj, moji prijatelji i moja publika bez da se prethodno cijepe ili izdvoje iznos skoro polovice troškova mjesečnih režija izjednačavalo bi me s ljudskim dnom.

Oštro osuđujem svaku legalizaciju mita (“cijepi se i dobit ćeš besplatne karte za kazalište”) i terora (“cijepi se ili nećeš ući u bolnicu osim ako ti fali pola noge”). Apropo mita, predlažem vladajućima da promijene strategiju i prilagode ju korisnicima. Obzirom da vrlo mali broj građana Republike Hrvatske posjećuje kazališta, izložbe, koncerte, kina i sl., smatram da bi puno veći odaziv nastao kad bi modificirali sredstva potkupljivanja i umjesto besplatne kulture poklonili besplatne bonove za hranu i piće. Idealna formula bi bila kad bi uspjeli akutno legalizirati prostituciju i preuzeti troškove konzumacije korisnika uz slogan “Nemoj se brčit ako želiš pit’, jist’ i prčit’!” To su ipak 3 svetinje naroda hrvatskog, upotrijebite logiku.

I dok dio mene strahuje da ću zbog javnog mišljenja koji se protivi mišljenju zakona koji krši sam sebe imati posljedice apropo profesionalnih angažmana, drugi dio mene ima bol u nježniku i ne smatra život u polju tako sudbonosno lošim.

Još jednom, s velikom tugom i gorčinom objavljujem da neću pristati ni na jedan koncert na koji ne može doći moja majka, moja prijateljica ili bilo koji drugi ljubitelj mog rada koji ne zadovoljava uvjete vladajućih diktatora.

Samo se srcem dobro vidi.

Puno ljubavi i pozdrava uz dio novonastalog pjesmuljka:

imas pravo na slobodu

sve dok slusas nas

imas pravo na slobodu

al u fasizmu je spas

imas pravo na slobodu

sve dok ne dizes glas

imas pravo na slobodu

al mi biramo za vas

majka diktatura

i otac nacizam

uloge su ovce

u filmu totalitarizam

imaš pravo na izbor

sve dok izbor je naš

zato dođi na izbore

da nam opet glas daš

ref.

beeeeeeeeeee

beeeeeeeeeee

beeeeeeeeeee

beeeeeeeeeeee“

Na kraju ćemo samo dodati, Bravo Uršula! Nadamo se da će tvoj istup potaknuti i ostale glazbene i ine umjetnike da izraze protivljenje ovom suludom fašističkom sustavu kojemu svjedočimo, a ne da pokornički prihvaćaju “udicu spasa” koju im bacaju vladajući, očekujući da im publika riskira zdravlje cijepeći se kako bi na njima mogli zarađivati.

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 4

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije