Utorak, 28 studenoga, 2023
NaslovnicaEkonomijaPogledajte u kojem statusu je izdavanje digitalnih valuta središnjih banaka po pojedinim...

Pogledajte u kojem statusu je izdavanje digitalnih valuta središnjih banaka po pojedinim zemljama

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Velika opasnost

Od većih zemalja, Nigerija predvodi grupu zemalja čije su središnje banke već izdale digitalnu valutu, a zanimljivo je da je Kina koja prednjači u uvođenju najnovijih tehnokratskih okova još uvijek u tzv. pilot-fazi.

Druge zemlje koje su također u pilot fazi su: Rusija, Tajland, Malezija, Južna Koreja, Švedska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. 

Što se tiče Europske unije, digitalni euro je u fazi razvoja, a pilot-faza je planirana za 2023. godinu u zemljama članicama.

Pored uspostave apsolutne kontrole nad svim osobnim transakcijama, vlade diljem svijeta se zalažu za uvođenje digitalne valute zbog prikupljanja podataka. Ovo znanje o tome kako ljudi troše novac samo će rasti s implementacijom digitalnih valuta.

S lansiranjem digitalne valute, svaki juan, dolar ili euro u optjecaju postojat će ili kao fizička ili kao digitalna valuta. No, za očekivat je da će bankari u vrlo brzom roku ukloniti sav fizički novac, kako bi sve bilo preuzeto od strane globalnog digitalnog sustava. Sva privatnost pri trgovini, koja sada postoji, će nestati, osim za one koji budu dio budućeg crnog tržišta.

Pojava digitalnih valuta također bi mogla značiti da će novac i ekonomsko sudjelovanje postati privilegija, a ne pravo. Digitalna trgovina mogla bi se vezati uz sustav društvenog kredita, slično onom koji postoji u Kini.

Dakle, želite li pristup svojem tekućem računu ili štednji, bolje vam je da nemate nikakvih kritika prema sustavu, jer bi vas u suprotnom mogao prijaviti susjed ili stranac putem aplikacije za mobitel i vaš bi novac mogao nestati za samo nekoliko sekundi. Tada ćete morati dokazivati da ste “lojalni” i dobiti natrag pristup. 

Ili možda ne želite uzeti sljedeću dozu pripravka za sljedeću „pandemiju“?

Ovo je svijet s kojim se suočavamo ako središnjim bankama dopustimo potpunu digitalizaciju novca i trgovine. To je okruženje iz noćne more potpunog autoritarizma. 

Šira javnost uglavnom nije svjesna nevjerojatne opasnosti koja prijeti od strane digitalnih valuta središnjih banaka i mora se educirati prije nego trenutna kriza postane toliko očita da se više neće moći usredotočiti ni na što drugo osim na vlastite probleme.

Provjeri/zerohedge.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije