Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaEkonomijaPotone li Credit Suisse banka, to bi moglo označiti kolaps europskog gospodarstva

Potone li Credit Suisse banka, to bi moglo označiti kolaps europskog gospodarstva

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Programirano uništenje?

Sve je vjerojatnije da će švicarski bankarski div Credit Suisse biti sljedeća velika banka koja će pasti. Znači li to potencijalno i pad europskog gospodarstva s litice, pita se reporter i strateg Bloomberg Markets Live Venu Ramu.

Europa će biti prva koja će osjetiti ono što je Ram zlokobno opisuje kao preokret globalnog financijskog sustava, što će rezultirati time da glavne središnje banke pooštre svoju politike.

“Za razliku od Silicon Valley Bank i Signature Bank, švicarski je zajmodavac klasificiran kao sistemski važan od strane Odbora za financijsku stabilnost SAD-a – što znači da je prevelik da bi propao jer kolaps može izazvati financijsku krizu”, objasnio je Ram.

U srijedu, 15. ožujka, dužnosnici Europske središnje banke stupili su u kontakt s zajmodavcima kako bi se raspitali o njihovoj financijskoj izloženosti Credit Suisseu. Banka je izvijestila da njezina imovina kojom upravlja iznosi gotovo 1,3 trilijuna švicarskih franaka ili američki ekvivalent od oko 1,4 milijardi dolara. To iznosi gotovo 10 posto gospodarstva europodručja vrijednog 14,5 trilijuna.

Ova je objava rezultirala trenutačnim porastom jednogodišnjeg Sr CDS-a Credit Suissea, koji predstavlja trošak osiguranja duga banke od neispunjavanja obveza za još godinu dana, za rekordnih 2728 baznih bodova. Suprotno tome, dionice tvrtke pale su na rekordno nisku razinu, dok su njezine obveznice pale na razine za koje je Ram rekao da su “obično povezane s nevoljama”.

Sve se to dogodilo nakon komentara Saudijske nacionalne banke, koja je najveći dioničar Credit Suisse. Ta je banka priopćila da više nema namjeru ulagati novac u švicarskog zajmodavca, koji je trenutno u složenom trogodišnjem restrukturiranju koje za cilj ima vratiti Credit Suisse u profitabilnost.

Vezano: Nastavlja se propast velikih kripto-banaka

Hoće li se „zaraza“ propasti banaka nastaviti širiti?

U SAD-u, Federalne rezerve radile su prekovremeno kako bi ugušile strahove od bankarskog kolapsa nakon propasti Silicon Valley Bank (SVB) i brojnih drugih uglavnom “woke” banaka koje su se srušile i izgorjele posljednjih dana.

Fed je predstavio potpuno novi program oročenog financiranja u kojem banke mogu posuđivati ​​uz obveznice koje su možda izgubile vrijednost na 100 centi po dolaru. Ovaj “backstop”, kako ga nazivaju, vjerojatno je usmjeren na druge banke u problemima poput SVB koja je potonula brzo nakon što je Fed počeo podizati kamatne stope.

Kako će to sve utjecati na europsko gospodarstvo, ostaje za vidjeti, pogotovo nakon što je glavni izvršni direktor UBS Group AG Ralph Hamers odbio odgovoriti na “hipotetska pitanja” o svom švicarskom konkurentu. Umjesto toga, naznačio je Hamers, UBS je “usredotočen na vlastitu strategiju”.

Što se tiče Credit Suissea, predsjednik Uprave Ulrich Koerner moli za strpljenje, tvrdeći da će postotak CET1 kapitala banke od 14,1 posto u četvrtom tromjesečju i omjer pokrivenosti likvidnosti od 144 posto, koji je od tada u prosjeku povećan na oko 150 posto, biti dovoljan da spasi banku od „živog pijeska“ u koji tone.

Vezano: Bankarska mreža SWIFT priprema se za masovno uvođenje CBDC-a

“Međutim, za kreatore politike u Europi i SAD-u, ono što je ovdje na kocki je entitet koji ima daleko veći domino efekt u svojoj sposobnosti da naruši raspoloženje nego Silicon Valley Bank i Signature Bank zajedno”, rekao je Ram.

Korumpirano globalističko bankarsko carstvo puca po šavovima. Bez obzira događa li se sve to namjerno ili slučajno, obični ljudi će, kao i uvijek, nastradati…

Provjeri/naturalnews.com

P O D I J E L I !

3 KOMENTARI

 1. Nema nikakvog smisla posmatrati ove događaje kroz finansijske mehanizme, pravila i prakse – ovo je igra mnogo višeg nivoa u kome su banke pa i finansijski sistemi čitavih država (a verovatno SVIH država koje nemaju dovoljne rezerve zlata) samo kolateralna šteta.

  Finansijska kriza 2008. je jasno pokazala da zapadni finansijski sistem nema previše veze sa onim što se u školi uči o ekonomiji. Sada su manji razlozi za finansijski kolaps nego 2008. ali se on ipak događa. Posmatrano samo iz ugla ekonomije ovo nema nikakvog smisla ali kada vidimo istu stvar kod drugih agendi lako je odrediti zajednički imenitelj za sve njih – dovođenje populacije do očaja.
  ———————
  Sukob između Zapada i Istoka je bio samo pitanje vremena. Pre korone smo često slušali o “zlonamernim a svemogućim ruskim hakerima” sposobnim da uđu čak i u američke nuklearne komandne centre!?! (što je smešna prična i za današnje osnovce). Znao sam da će Moćnici sabotirati svoj finansijsko-ekonomski sistem ali sam mislio da će to uraditi u drugačijoj formi, recimo “napad ruskih hakera” na SWIFT sistem i skidanje novce sa kreditnih kartica zapadne populacije što bi bio razlog za promenu sentimenta prema Rusiji preko noći čime bi Vašington dobio podršku svog stanovništva za bilo kakve akcije protiv Rusije.

  Međutim, Moćnici rade nešto sasvim drugo, sada diskredituju sopstveni Sistem na sve moguće načine: prikazuju nesposobnost zdravstvenog sistema, bezbednosnog, političkog pa i finansijskog! Time hoće da pokažu neophodnost “modifikovanja Sistema” a sve ove krize su u funkciji opravdavanja mera koje će preduzeti, tačnije navešće populaciju da sama traži (kroz razne “pokrete”) takve mere.
  ——————-
  Ovo je izuzetno ambiciozan projekat, obima nezapamćenog u celoj ljudskoj istoriji. Gledano kroz stepen organizovanosti ovog projekta i po nedostatku ozbiljne snage koja bi mogla da zaustavi promene koje se već dešavaju jedino u šta možemo biti sigurni je to da će nam se život značajno razlikovati od dosadašnjeg. Nažalost, ne na bolje.

 2. Ovo je direktni prijevod Google Translate sa UnzReview (unz.com), inače članak odlične Ellen Brown koja zna štošta o novcu:

  https://www.unz.com/article/the-looming-quadrillion-dollar-derivatives-tsunami/

  Prijeteći tsunami derivata od kvadrilijuna dolara (tisuću trilijuna !!)

  U petak, 10. ožujka, banka Silicijske doline (SVB) propala je i preuzeli su je savezni regulatori. SVB je bila 16. najveća banka u zemlji, a njezin je bankrot bio drugi najveći u povijesti SAD-a, nakon Washington Mutuala 2008. Unatoč svojoj veličini, SVB nije bila “sistemski važna financijska institucija” (SIFI) kako je definirano u Dodd-Frank Zakon, koji zahtijeva od insolventnih SIFI-ova da “uključe” novac svojih vjerovnika kako bi se dokapitalizirali.

  Tehnički, granična vrijednost za SIFI iznosi 250 milijardi dolara imovine. Međutim, razlog zašto ih se naziva “sistemski važnima” nije veličina njihove imovine, već činjenica da bi njihov neuspjeh mogao srušiti cijeli financijski sustav. Ta oznaka dolazi uglavnom od njihove izloženosti DERIVATIMA, globalnom kasinu koji je toliko međusobno povezan da je “KUĆA OD KARATA”. Izvucite jednu kartu i cijela kuća se sruši. SVB je držao 27,7 milijardi dolara u derivatima, što nije mala svota, ali to je samo 0,05% od 55.387 milijardi dolara (55 TRILIJUNA dolara) koje drži JPMorgan, najveća američka banka derivata.

  SVB bi mogao biti kanarinac u rudniku ugljena koji nagovještava sudbinu drugih previše “rastegnutih” banaka, ali njegov kolaps nije vrsta “sistemskog rizika” za koji se predviđa da će izazvati “zarazu”.

 3. “Institut First Republic Bank”, iz San Francisca također podrhatava.. druge velike banke kulta, JP Morgan, Chase, Goldman Sachs i kompanija, dale su 30 milijardi.. da potpore Institut First Republic Bank, — da ne propadne

  ” Odbor za financijsku stabilnost” je, Financial Stability Board (FSB). Koji je nadležan ne samo za SAD, već je “međunarodna organizacija”, tojest još jedna institucija u mafijaškoj bankarskoj mreži globalističkog kulta.
  FSB je u stvari organ → BIS-a, Banke za platno izjednačavanje (banke svih centralnih banak) u Baselu, koji se do 2009. zvao Financial Stability Forum. A njegova je zadaća da nadzire sustav i prije svega da zaštiti najveće svjetske banke iz mafijaške mreže kulta: Bank of America, JP Morgan,. Morgan Stanley, Chase, Wells Fargo. Goldman Sachs..itd (to su one najveće i najpoznatije američke).. a i najveće europske, HSBC, Barclays, Santander, Deutsche Bank, Credit Suisse,. Unicredit, BNP Parinas, DBK..itd..
  Od 2009. FSB je postao organ → G20…

  dovoljno je samo pogledati tko su bili zadnji predsjednici FSB-a:

  – Mario Draghi (2009–2011)- poznata lopina, prije toga je bio menadžer Goldman Saksa, nakon toga je dugo godina bio predsjednik → ECB-a, pa su ga gazde kulta onda krajem 2020. u 2. godini plandemije postavili za talijanskog premjera , gdje je bio do 2022.
  Draghi je Bilderbergovac, Trilateralac i član elitnog Rokefeleovog bankarskog kluba “Group of thirty”
  ( i isusovačka lopina, premazana svim mastima, isusovački učenik..)

  – Mark Carney (2011–2018)- Rotšildova lopina,..,. dugo godina bio guverner centralne banke kanade, pa onda Bank of England.. član glavnodg odbora Bilderberga, redovito sudjeluje na godišnjim skupovima Bilderberga, sada još ima neku funkciju u UN-u

  – Randal Quarles (2018–2021), inače potpredsjednik FED-a, plus menadežer u velikom investicijskom (lihvarskom) koncernz Carlyle Group

  – Klaas Knot ( od 2021.)- predsjednik nizozemske centralne banke, Bilderbergovac i Trilateralac

  sve je uvijek u istoj mafijaškoj mreži..

  kao i banka Credit Suise..
  čiji su većinski dioničari dosada bili Saudijci, Katarci i neizbježni Black Rock..
  svi pripapada istoj mafiji… S. Arabija i Katar su umjetne države kulta, a kraljevska dinastija Saud i katarska šeička dinastija umrežene su sa najvišim vrhovima kulta na Zapadu, inače ne bi mogli imati posvuda na Zapadu, dionice u mnogim firmama, bankama, pa i nogometnim klubovima..

VEZANO

najnovije