Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPravni podnesak u Novom Meksiku opisuje opasne utjecaje pametnih brojila na ljudsko...

Pravni podnesak u Novom Meksiku opisuje opasne utjecaje pametnih brojila na ljudsko zdravlje

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

RF zračenja

Pametna brojila, koja se nazivaju naprednom mjernom infrastrukturom (AMI), digitalni su uređaji koji mjere i bilježe potrošnju električne energije, plina ili vode u stvarnom vremenu i prosljeđuju informacije komunalnim poduzećima. Osim što potencijalno štete zdravlju, mnogi drže da predstavljaju rizike za privatnost i kibernetičku sigurnost.

Novi Meksiko i dalje je jedna od rijetkih američkih država bez pametnih brojila. Međutim, tvrtka za javne usluge Novog Meksika (PNM) podnijela je zahtjev Javnoj regulatornoj komisiji Novog Meksika za odobrenje plana “modernizacije mreže”, koji uključuje uvođenje pametnih brojila.   

PNM je tri puta pokušao dobiti regulatorno odobrenje za postavljanje pametnih brojila u državi, prema New Mexicans for Utility Safety, javnoj skupini koja se uspješno suprotstavlja pametnim brojilima u državi New Mexico iz zdravstvenih i ekoloških razloga od 2016. godine.

- Advertisement -

Nakon što je 3. listopada 2022. podnio svoj treći zahtjev, Komisija je od PNM-a zatražila da dostavi analizu troškova i koristi za svoje predloženo ulaganje u modernizaciju mreže.

U travnju je komisija održala javno saslušanje o slučaju i analizi troškova i koristi. Međutim, tjedan dana prije saslušanja povjerenstvo je u priopćenju za javnost objavilo da se komentari izneseni tijekom saslušanja “neće smatrati dokazima u ovom postupku”.

New Mexicans for Utility Safety podnijeli su pravni podnesak ranije ovog mjeseca pozivajući Komisiju da odbije zahtjev PNM-a.

“Komentare javnosti treba uzeti u obzir pri ocjenjivanju PNM-ove analize troškova i koristi”, rekla je skupina koja tvrdi da su stotine javnih komentara koji svjedoče o opasnim utjecajima pametnih brojila na ljudsko zdravlje i životinjski svijet zanemareni u slučaju pred državnom regulatornom komisijom.

Skupina je također tvrdila da bi troškovi za ljudsko zdravlje i okoliš trebali biti uključeni u analizu troškova i koristi, te da je PNM ignorirao znanstvene studije i dokaze o “teškim zdravstvenim učincima“. Osim toga, državni ispitivač je presudio da su dokazi koji se odnose na zdravlje i okoliš bili “irelevantni” za slučaj.

Mnogi od komentara podnesenih tijekom saslušanja došli su od ljudi koji su u svojim domovima imali instalirana pametna brojila, a zatim su se preselili gdje ih nema – poput Novog Meksika – jer su vjerovali da RF zračenje koje emitira uređaj utječe na njihovo zdravlje.

- Advertisement -

Pravni sažetak organizacije New Mexicans for Utility Safety uključivao je ovaj komentar Elizabeth Foley Walsh:

„Nakon što je pametno brojilo instalirano u mojoj kući u Sjevernoj Karolini, već sljedeći tjedan počela sam imati jake glavobolje i vrtoglavicu i epizode odsutnosti koje su kasnije dijagnosticirane kao napadaji temporalnog režnja…

Morala sam otići na bolovanje zbog svoje 18-godišnje karijere u razvojnoj epidemiologiji… U očaju, odlučila sam potpisati kratkoročni najam za preseljenje u udaljenu i ruralnu zajednicu u Sjevernoj Karolini gdje sam mogla platiti naknadu da zadržim svoj analogni mjerač.

Nisam bila previše optimistična zbog čega sam bila zapanjena promjenom svog zdravlja. Bilo je zaista šokantno. Nikad više nisam imala napadaj.“

Deirdre Novella vjeruje da su pametna brojila ozbiljno utjecala na nju. “Postavljeni su na moje radno mjesto frizera i u roku od nekoliko mjeseci imala sam masivne simptome trovanja zračenjem. Opadala mi je kosa i dijagnosticirana mi je leukemija… Novi Meksiko je sigurno utočište za mene, stoga mislim da bi pametna brojila trebala biti zabranjena.”

Drugi komentatori primijetili su kako više nisu vidjeli divlje životinje, uključujući pčele, ptice i žabe, nakon što je u njihovoj kući postavljeno pametno brojilo.

- Advertisement -

Provjeri/expose-news.com

Foto naslovnice: screenshot expose-news.com

Slobodni Promatrač

Rađe opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo.

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije