Ponedjeljak, 3 listopada, 2022
NaslovnicaNajnovijePrehrana po krvnim grupama – recept zdravlja i dugovječnosti (1.dio-osnove)

Prehrana po krvnim grupama – recept zdravlja i dugovječnosti (1.dio-osnove)

5
(1)

Šta biste rekli na tvrdnju da postoji dijeta (način ishrane) koja garantira da se nikada nećete nadebljati bez obzira koliku količinu određene hrane pojeli i koja će vam garantirati zdravlje sve dok je se pridržavate?

Ukoliko već niste kliknuli na izlaz sa stranice, odvojite nekoliko minuta za slijedeći tekst. Možda vam promijeni život. Na bolje!

Opstrukcija teorije

Prehrana po krvnim grupama stara je već više od dvadeset godina, a jedan od najvećih promotora i apsolutni autoritet iz područja prehrane po krvnim grupama je dr. Peter J. D’Adamo.

Više puta je glas ove, još uvijek nažalost alternativne, prehrambene strategije pokušavao doprijeti do ljudi širom svijeta i koliko god se to na trenutke činilo uspješnom misijom, redovito je bivala devalorizirana i demantirana od strane interesnih lobija.

Glavne poluge za opstrukciju ove ishrane jesu navodni konsenzus nutricionista, liječnika i znanstvenika o tome kako ne postoje dovoljno jasni znanstveni dokazi s jedne strane, te pozadina priče koja je navodno dovela do evolucijskog razvitka pojedinih vrsta krvnih grupa, s druge strane.

Prvu polugu „potežu“ evolucionisti, uvjereni u neovisnost i apsolutnu dobronamjernost moderne znanosti, dok drugu koriste kreacionisti s tvrdnjom da se čovjek nije razvio evolucijskim procesima i shodno tome čitava teorija razvoja krvnih grupa i prehrane po krvnim grupama „ne drži vodu“. U ovakvom rascjepu između dva svjetonazora i interesnih lobija, prehrana po krvnim grupama nije zapravo niti imala pravu šansu.

Činjenice

Bez obzira smatrate li da ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza ili negirate evolucijski razvoj čovjeka, krvne grupe postoje i svaka od njih donosi posebnosti glede same fiziologije čovjeka i njegove prehrane. To je nepobitna činjenica!

Osnovne krvne grupe su 0, A, B i AB, a osim toga za svaku od ovih grupa može se utvrditi i tzv. Rhezus faktor + ili -, odnosno jesu li ljudi koji ih posjeduju sekretori ili nesekretori. Nesekretori (Rh -) su ljudi koji svoje antigene imaju samo u krvi, dok sekretori (Rh +) osim u krvi svoje antigene izlučuju i u ostalim tjelesnim tekućinama.

Koliko puta ste dosada čuli tvrdnju kako preko 75% stanovništva ne podnosi laktozu? Ova tvrdnja je istinita, no znate li da je postotak ljudi s krvnom grupom 0 i A, koje nemaju potrebne enzime za pravilno probavljanje laktoze također približno 75%? Slučajnost? Ne.

Lektini – osnova strategije

Kada pojedete određenu vrstu hrane, između nje i vaše krvi dolazi do određenih biokemijskih i kemijskih reakcija. Te reakcije događaju se u procesu sljepljivanja proteinskih molekula – lektina (lat.“biram“) iz namirnica i našeg tijela.

Lektini se lijepe – aglutiniraju na staničnoj razini unakrsno putem šećera koji se nalazi na površini stanice. U kojoj će se mjeri lektini slijepiti i koje će stanice odabrati ovisi prvenstveno o količini gliko – srodnih tvari, odnosno stupnju glikozilacije određenog tkiva. Npr. stanice u našim žučnim kanalima imaju na svojoj površini lektine koji im pomažu u hvatanju bakterija i parazita. Lektini koje koriste virusi ili bakterije često su specifični za određenu krvnu grupu, zahvaljujući čemu se lakše lijepe za organizam ljudi s tom krvnom grupom.

Tako je i s lektinima iz hrane. Kada jedete hranu koja sadrži proteinske lektine koji nisu kompatibilni s antigenima vaše krvne grupe, ti lektini aglutinacijom uzrokuju poprilične probleme u vašem organizmu. Srećom, većina lektina koji se nalaze u hrani nije toliko opasna po život, iako izazivaju mnoštvo drugih problema.

Naš imunitet uglavnom nas štiti od lektina, a tijelo se oslobodi 95% lektina koje unesemo tipičnom ishranom. Ipak, 5% lektina koje pojedemo uđe u krvotok, gdje reagiraju s crvenim i bijelim krvnim zrncima i uništavaju ih. Djelovanje lektina u probavnom traktu još je moćnije, te aglutinacija može rezultirati vrlo brzom reakcijom organizma, recimo kao u slučaju određenih burnih alergijskih reakcija.

Događa li se ovaj proces aglutinacije, odnosno uzimanja za vaše tijelo pogrešnih namirnica u dužem vremenskom periodu, vrlo je velika vjerojatnost da će rezultirati postupnim razvojem određenih zdravstvenih tegoba (debljanje, dijabetes, rak…).

Stoga, osnova strategije prehrane po krvnim grupama je odrediti koje vrste namirnica sadrže lektine koje unutar vašeg tijela neće izazvati aglutinaciju i koje predstavljaju pravo „gorivo“ za vaš organizam.

Do slijedećeg teksta na ovu temu, ostavite nam svoja razmišljanja u komentarima.

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 1

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije