Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiPremijer Saske: „Zelena tranzicija“ u Njemačkoj nije uspjela

Premijer Saske: „Zelena tranzicija“ u Njemačkoj nije uspjela

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Prelazak na plan C?

Napori Njemačke u tranziciji s fosilnih goriva i nuklearne energije na zelene obnovljive izvore “nisu uspjeli”, izjavio je premijer njemačke savezne države Saske, Michael Kretschmer. On je od savezne vlade zatražio da preispita odluku o napuštanju nuklearne energije kako bi se spriječila katastrofa.

Postavši ovisna o ruskom plinu, Njemačka je dugo vremena smatrala da će jače forsiranje lude klimatski zelene agende riješiti energetske probleme i da će zemlja moći zatvoriti sve svoje nuklearne elektrane bez problema.

Međutim, prema izvješću Handelsblatta, budući da se zemlja suočava s mogućnošću nestašice plina i nestanka struje tijekom zimskih mjeseci, premijer Saske označio je zelenu tranziciju vlade neuspjehom i sada zahtijeva da se preostale nuklearne elektrane u zemlji ostanu online.

“Energetska tranzicija s plinom kao osnovnim opterećenjem nije uspjela i sve dok savezna vlada ne razvije novi koncept za energetsku tranziciju, nuklearne elektrane moraju nastaviti s radom”, rekao je Kretschmer.

U kontekstu trenutnog plana da se preostale njemačke nuklearne elektrane zatvore do siječnja 2023., Kretschmer je vladinu odluku da ponovno uključi elektranu na ugljen Mehrum opisao kao “ludilo”. Ta odluka je donesena usprkos nerazumnoj vladinoj klimatskoj opsjednutosti smanjenjem emisije ugljika, što sad navodno prijeti ciljevima zemlje u vezi s emisijom ugljika.

Međutim, neki političari žele ići još dalje, govoreći da se plin više ne bi trebao koristiti u zemlji za proizvodnju električne energije, te da bi se nuklearna energija i ugljen trebali koristiti za popunjavanje „energetskih rupa“, iako je ministar gospodarstva Zelene stranke Robert Habeck, tvrdio je da bi ovaj pristup doveo do nestanka struje.

“Postoje sistemski bitne plinske elektrane koje se moraju opskrbljivati ​​plinom. Ako ne dobiju plin, dolazi do ozbiljnih poremećaja. Nažalost, to je realnost elektroenergetskog sustava koju morate poznavati kako biste osigurali sigurnost opskrbe”, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Bez obzira na to je li potpuna tranzicija moguća ili ne, prelazak Njemačke na ugljen ipak možda neće biti dugoročno održiv, pa je sve više izgledno da će se Njemačka  i cijela Europa morati suočiti s nestašicom goriva kao rezultat kombinacije povećane potražnje i sankcija Rusiji.

Takva nestašica najviše će pogoditi Poljsku i Njemačku, iako su lokalni dužnosnici u Njemačkoj još do nedavno tvrdili kako imaju dovoljno goriva u rezervi da „održe brod na površini“.

No, tone li on bez obzira na sve? Jesen i zima donose odgovor…

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije