Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeProfesor i znanstvenik sa Stanforda: “Tijela javnog zdravstva trebaju proglasiti kraj pandemije!“

Profesor i znanstvenik sa Stanforda: “Tijela javnog zdravstva trebaju proglasiti kraj pandemije!“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Nema pilota u avionu…

European Journal of Clinical Investigation objavio je članak profesora i znanstvenika Johna P.A. Ioannidisa s američkog Sveučilišta Stanford, u kojem poziva na proglašenje kraja pandemije COVID-19.

U sažetku članka stoji:

„Ne postoje široko prihvaćene, kvantitativne definicije za kraj pandemije poput COVID-19. Prestanak pandemije zbog novog virusa i prijelaz na endemičnost može se definirati na temelju visokog udjela svjetske populacije koja ima određeni imunitet od prirodne infekcije ili cijepljenja. Ostala razmatranja uključuju smanjeni broj smrtnih slučajeva, smanjeni pritisak na zdravstvene sustave, smanjen stvarni i percipirani osobni rizik, uklanjanje restriktivnih mjera i smanjenu pozornost javnosti.

Prag od 70% globalne populacije koja je cijepljena ili zaražena vjerojatno je već dosegnut u drugoj polovici 2021. Endemičnost i dalje može pokazivati ​​velike skokove infekcija i sezonalnost, ali obično manje kliničko opterećenje, iako su neke lokacije još uvijek pogođene više od drugi. Broj smrtnih slučajeva i popunjenost JIL-a također su u skladu s prijelazom na endemičnost do kraja 2021./početkom 2022. Osobni rizik za veliku većinu svjetske populacije već je bio vrlo mali do kraja 2021., ali percipirani rizik još uvijek može biti jako precijenjen.

Stroge restriktivne mjere zadržale su se u mnogim zemljama do početka 2022. Ogromnu pozornost u medijima, društvenim medijima, pa čak i znanstvenim krugovima trebalo bi ublažiti. Službenici javnog zdravstva moraju proglasiti kraj pandemije. Srednjoročne i dugoročne posljedice epidemijskih valova i usvojenih mjera na zdravlje, društvo, gospodarstvo, civilizaciju i demokraciju mogu ovjekovječiti nasljeđe pandemije dugo nakon završetka same pandemije.“

VEZANO

najnovije