Petak, 22 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeRat u Australiji: policija cenzurira medije, tuče i puca na prosvjednike dok...

Rat u Australiji: policija cenzurira medije, tuče i puca na prosvjednike dok svijet gleda

Policija u državi Victoria sada koristi taktiku “bez presedana” kako bi kontrolirala građane zatvorene kod kuće.

Jučer, u četvrtak 23.09.2021., prosvjednici protiv blokade bili su zapanjeni demonstracijom sile viktorijanske policije, dok su bataljuni teško naoružane policije uz potporu jedinica za borbu protiv terorizma patrolirali ulicama Melbournea. To se poklopilo s uvođenjem privremenog ograničenja zračnog prostora nad dijelom Melbournea, kako bi se spriječilo da mediji snimaju policijske operacije.

Australska uprava za sigurnost civilnog zrakoplovstva potvrdila je u četvrtak da je policiji Victoria odobrena privremena zabrana zračnog prostora nad dijelom Melbournea.

Policija države Victoria opravdala je neviđenu taktiku proglašenja glavnog grada “zonom zabranjenog leta”, navodeći kako su “Prosvjednici aktivno pratili zračne prijenose uživo, ugrožavajući policijsku operaciju i dovodeći u opasnost sigurnost članova”.

Australska Broadcasting korporacija (ABC), televizijske postaje Sedam i Devet, te Savez za slobodu novinara zaprijetili su pravnim postupcima protiv policije Victoria. Kao rezultat toga, mrežama je dodijeljen manji ustupak: snimci iz zraka su bili dopušteni, ali je emitiranje moralo biti odgođeno najmanje jedan sat nakon događaja.

I prosvjednici i njihovi kritičari izjavili su da se to radi kako bi se odvratili potencijalni prosvjednici, cenzuriranjem velike masovnosti prosvjeda i kako bi se spriječilo medijsko izvještavanje o policijskoj brutalnosti.

Policija države Victoria stekla je reputaciju korištenjem pretjerane sile prema prosvjednicima. Otkako su počeli protesti protiv zaključavanja, platforme društvenih medija preplavljene su snimkama uživo koje prikazuju primjere policijske brutalnosti nad nenaoružanim prosvjednicima. To uključuje snimke pojedinačnih nasilnih uhićenja ozlijeđenih prosvjednika, bacanje i udaranje prosvjednika dok su onesposobljeni ili u nesvijesti, nasumično udaranje prosvjednika u gomili ljudi, te pucanje gumenim mecima iz neposredne blizine kako bi ih rastjerali.

Drugi dan zaredom, prosvjednici su se okupili u svetištu sjećanja ANZAC u srcu Melbournea. Ovaj spomenik ima značajno kulturno i povijesno značenje jer slavi australske i novozelandske vojnike koji su žrtvovali svoje živote braneći slobodu i demokraciju.

Iako su prosvjednici bili oštro kritizirani zbog odabira ovog “svetog” mjesta, vjerovali su da je to prikladno mjesto za stvaranje simboličnog stajališta. U međuvremenu, dok je policija okruživala prosvjednike kod spomenika sjećanja ANZAC, na snimkama uživo prikazano je da su teško naoružani policajci ispaljivali gumene metke na prosvjednike neselektivno iz neposredne blizine.

Snimke uživo na kojima se vide demonstranti s teškim ozljedama glave od gumenih metaka iz neposredne blizine uklonjene su s platformi društvenih mreža.

Kako bi se dodatno uspostavila kontrola nad Melbourneom, izvješćuje se da su viktorijanska policija i australske jedinice za borbu protiv terorizma zaposlile agente provokatore. Građanski novinar upozorio je na Twitteru da se policija “infiltrira” u prosvjede.

Korištenje “agenata provokatora” taktika je u kojoj se policajci na tajnom zadatku infiltriraju u demonstracije ili prosvjede kako bi prijavili pokrete prosvjeda policiji, usmjerili prosvjednike ili organizatore prosvjeda, pa čak i potaknuli pojedince ili skupine na nasilne ili nezakonite aktivnosti kako bi se povećala uhićenja. Kao rezultat toga, mainstream mediji mogu istaknuti snimke pojedinačnih slučajeva nasilja kako bi cijele pokrete demonizirali kao nasilne ekstremiste – strategija koja se pokazala vrlo učinkovitom u demonstracijama u glavnom gradu SAD -a 6. siječnja.

Snimci iz Melbournea prikazuju policiju u razgovoru s dva prijavljena agenta provokatora odjevena u ‘prosvjednu odjeću’. Nakon razgovora, policajci na tajnom zadatku vraćaju se u gomilu prosvjednika.

Kako bi još više diskreditirali prosvjedeaustralski su mediji objavili WhatsApp razgovore organizatora prosvjeda, koji su otkrili da se članovi međusobno optužuju da su “policajci na tajnom zadatku” i da rade na provođenju zakona kako bi potkopali njihove napore.

Policija države Victoria opravdala je demonstraciju sile i taktiku bez presedana kako bi odvratila buduće prosvjede. Do toga dolazi nakon što se tisuće građevinskih radnika okupilo u utorak u Melbourneu u znak protesta protiv obaveznih cijepljenja kao uvjeta za zaposlenje.

Nakon objave šefa Sindikata građevinarstva, šumarstva, rudarstva i energetike, Johna Setke, da je odobrio obvezno cijepljenje koje je propisala viktorijanska vlada, radnici su se okupili u sjedištu Sindikata. Šef sindikata nazvao ih je “neonacistima”, nakon čega se gomila razbjesnila i uletjela u Sjedište sindikata.

Nakon što je policija stigla u obranu sjedišta sindikata i počela uhićivati radnike zbog kršenja naloga javnog zdravstva, prosvjednici su počeli napadati policijska vozila u znak odmazde zbog događaja koji se zbio ranije u tjednu kada je starija žena bačena na pod i poprskana suzavcem.

Prosvjednike je podržalo na desetke tisuća građana države Viktoria koji su ne samo protiv obaveze cijepljenja na svojim radnim mjestima, već se i protive neodređenim mjerama zatvaranja koje su nanijele nepopravljivu štetu australskim obiteljima.

Melbourne je postao poznat kao grad s najvećim ugnjetavanjem na svijetu, s više od 600 uhićenja od početka prosvjeda u subotu. S očekivanim datumom “ponovnog otvaranja” 26. listopada, stanovnici Melbournea provest će ukupno 267 dana u zatvoru od početka pandemije koronavirusa.

Izvor: LifeSiteNews.com

VEZANO

najnovije