Četvrtak, 8 lipnja, 2023
NaslovnicaVijestiRoboti malo-pomalo zamjenjuju ljudsku radnu snagu

Roboti malo-pomalo zamjenjuju ljudsku radnu snagu

5
(8)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ne jedu, ne piju, nemaju ljubavnih problema…

Trgovačka tvrtka FamilyMart surađivala je s tvrtkom Telexistence sa sjedištem u Tokiju na postavljanju ovih robota pod nazivom TX Selective Compliance Assembly Robot Arm (TX SCARA) na 300 lokacija diljem zemlje. Robotske ruke dizajnirane za punjenje pića u hladnjacima sada su u masovnoj proizvodnji.

“TX SCARA stvoren je za obavljanje specifičnog zadatka ponovnog punjenja rashladnih polica bocama i limenkama – ponavljajući, zamoran posao koji općenito obavljaju zaposlenici u često neudobnim okruženjima”, poručili su iz Telexistence-a u izjavi od 10. kolovoza.

“TX SCARA radi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, dopunjavajući police kako bi u potpunosti oslobodio zadatak osoblja trgovine. Uvođenje robota i njegovog AI sustava stvorit će višak vremena bez dodavanja zaposlenika, a vrijeme se može preraspodijeliti na korisničku službu i poboljšanje prodajnog prostora, što dovodi do kvalitetnijeg radnog okruženja i poslovanja trgovine.”

Roboti mogu raditi bez ljudske pomoći 98 posto vremena, uz opciju daljinskog upravljanja koja je dostupna u slučaju da umjetna inteligencija zakaže ili naiđe na predmete koji nisu na svom mjestu. Svaka TX SCARA jedinica može zamijeniti jedan do tri sata dnevnog rada ljudi u svakoj trgovini gdje je raspoređena. Iz Telexistence-a su rekli da je implementacija robota imala dvostruku svrhu: pomoći rasteretiti radnike u trgovinama i ispuniti prazninu koju je ostavila sve manja radna snaga u Japanu.

Trend robota koji zamjenjuje ljudske radnike nije ograničen samo na Japan. Zapravo, restorani u SAD-u slijedili su tu praksu. Otkazi potaknuti pandemijom i nemogućnost popunjavanja ovih slobodnih radnih mjesta potaknuli su nekoliko tvrtki da se umjesto toga okrenu robotima.

Lanac brze prehrane White Castle bio je među tvrtkama koje su prihvatile novu tehnologiju, sa svojim robotskim kuharom za prženje po imenu Flippy. Ruka robota koja upravlja stanicom za prženje u jednoj njihovoj podružnici radila je 23 sata dnevno, sa satom rezerviranim za čišćenje i održavanje. Flippyjevi glavni zadaci uključuju rukovanje krumpirićima, štapićima sira, kolutovima luka i drugim popratnim namirnicama.

Prema Jamie Richardsonu, potpredsjedniku korporativnih odnosa White Castlea, Flippy nije bio samo trik za privlačenje više posjetitelja. Njegovi namjenski zadaci dali su ljudskim kolegama više vremena da se usredotoče na klijente.

Meksički lanac brze hrane Del Taco slijedio je primjer sa strojem koji kupcima puni pića. Prema potpredsjedniku Del Tacoa za operativne inovacije Kevinu Popeu, stroj nastoji automatski pripremiti odabrano piće zalogajnice, skraćujući vrijeme potrebno za pripremu narudžbi.

Danas je u pitanju radno mjesto uslužnih radnika i skladištara, a sutra već možda i vaše…

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 8

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije