Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeRuski veto na rezoluciju UN-a koja povezuje klimatske promjene s globalnom sigurnošću

Ruski veto na rezoluciju UN-a koja povezuje klimatske promjene s globalnom sigurnošću

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kako u svijetu globalista nije sve bajno potvrđuje i najnovija informacija o tome kako je Rusija stavila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a kojom se nastoji službeno povezati klimatske promjene i globalnu sigurnost.

U rezoluciji, koju su izradili Niger i Irska, traži se da Vijeće sigurnosti razmotri “informacije o sigurnosnim implikacijama klimatskih promjena”. Mjerom je također zatraženo od glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da sigurnosni rizici povezani s klimom postanu “središnja komponenta” strategija prevencije sukoba i očuvanja mira, ma šta god to značilo.

Tekst je 13. prosinca dobio podršku 12 od 15 članova vijeća. Indija je glasala protiv, a Kina je bila suzdržana, dok je Rusija stavila veto na rezoluciju.

“Samo Sigurnosno vijeće može osigurati da su sigurnosni učinci klimatskih promjena integrirani u kritični rad prevencije i ublažavanja sukoba, očuvanja mira i humanitarnog odgovora. Rusija je iznevjerila svijet stavivši veto na rezoluciju koju podržava većina država članica UN-a “, napisala je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield na Twitteru.

„Rezolucija je odavno zakasnila i samo je skromni prvi korak”, rekla je irska veleposlanica Geraldine Byrne Nason, dok je njezin kolega iz Nigera Abdou Abarry nazvao je protivljenje nacrtu “kratkovidnim”.

Nakon glasovanja, Niger i Irska osudili su pravo veta dano stalnim članicama Vijeća sigurnosti Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Rusiji i Kini, nazvavši pravilo stvoreno tijekom osnivanja UN-a nakon Drugoga svjetskog rata “anakronizmom”.

“Ovo vijeće nikada neće ispuniti svoj mandat za međunarodni mir i sigurnost ako se ne prilagodi. Ono mora odražavati trenutak u kojem sada živimo, prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti s kojima se sada suočavamo”, rekli su.

Protivnici rezolucije rekli su da UN već ima tijela posvećena rješavanju klimatskih promjena i da ne spada na dnevni red Vijeća sigurnosti, gdje bi to pitanje moglo postati politizirano.

Ruska misija pri UN-u rekla je u priopćenju: „da je cilj rezolucije primorati Vijeće da ispita sukobe i prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti kroz jednodimenzionalnu “klimatsku leću”. Rezolucija bi se koristila kako bi se dobila poluga u Vijeću za nametanje određene vizije u pogledu ispunjavanja klimatskih obveza i na kraju za pokretanje stavljanja bilo koje zemlje na dnevni red Vijeća pod izlikom o klimi jer se pitanja vezana za klimu osjećaju u cijelom svijetu.“

Hoće li se krenuti u smjeru ukidanja prava veta stalnim članicama Vijeća sigurnosti, vidjet ćemo.

VEZANO

najnovije