Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiSada na robote stavljaju uzgojenu ljudsku kožu

Sada na robote stavljaju uzgojenu ljudsku kožu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Korak bliže Terminatoru

New Scientist je na Twitteru objavio jezivi video koji prikazuje eksperimentalno lice namijenjeno robotu napravljeno od živih stanica ljudske kože, koji se može nasmiješiti.

“Tehnika za pričvršćivanje kože napravljene od živih ljudskih stanica na robotski okvir mogla bi robotima dati sposobnost da osjećaju i komuniciraju na životniji način”, navodi se u članku koji prati tweet New Scientista.

“Tim je stavio kožu na nasmijano robotsko lice, široko nekoliko centimetara, koje se pomiče pomoću šipki povezanih s bazom. Također je bio pričvršćen za 3D oblik slične veličine u obliku ljudske glave (vidi dolje), ali to se nije moglo pomaknuti.

- Advertisement -

Nasmiješeno lice napravljeno od žive ljudske kože moglo bi se jednog dana pričvrstiti na humanoidnog robota, omogućujući strojevima da osjećaju i komuniciraju na životniji način, kažu istraživači.”

Živo tkivo je kultivirana mješavina stanica ljudske kože uzgojenih u kolagenskoj skeli i postavljenih na vrh 3D tiskane baze smole.

Za razliku od prethodnih sličnih eksperimenata, koža također sadrži ekvivalent ligamenata koji su, kod ljudi i drugih životinja, ukopani u sloj tkiva ispod kože, držeći je na mjestu i dajući joj nevjerojatnu snagu i fleksibilnost.”

Pitanje koje se nameće je zašto robotska „koža“ mora biti napravljen od žive ljudske kože? Zašto roboti moraju izgledati kao ljudi?

Bilo kako bilo, svi oni distopijski filmovi i knjige, koji su odigrali prediktivno programiranje, trebali bi nam biti upozorenje kako odavno postoji plan o robotskim ubojicama u ljudskoj koži.

- Advertisement -

Provjeri/expose-news.com

Foto naslovnice: web screenshot

Provjeri

- Advertisement -

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije