Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaVijestiSan Francisko proglasio izvanredno stanje zbog majmunskih boginja

San Francisko proglasio izvanredno stanje zbog majmunskih boginja

5
(10)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Nova zatvaranja?

Dužnosnici San Francisca proglasili su u četvrtak izvanredno stanje za javno zdravstvo kao odgovor na rastuće širenje slučajeva majmunskih boginja u gradu.

Deklaracija dopušta gradonačelniku Londonu Breedu i drugim gradskim dužnosnicima da usmjere resurse i osoblje kako bi se suočili sa sve intenzivnijom epidemijom majmunskih boginja. Od četvrtka u gradu je 281 osoba zaražena majmunskim boginjama. Zdravstveni dužnosnici rekli su da očekuju da će ta brojka samo rasti u nadolazećim danima i tjednima.

Nagli porast majmunskih boginja u San Franciscu suočio je grad s nedostatkom dostupnih cjepiva. Gradske vlasti su rekle da su do danas primjenili oko 8200 doza cjepiva Jynneos, koje je namijenjeno za prevenciju majmunskih i velikih boginja kod odraslih.

“Želimo fleksibilnost da možemo koristiti naše resurse kako bismo najbolje služili javnosti i zaštitili zdravlje”, izjavila je u četvrtak službenica za zdravstvo San Francisca Susan Philip, te dodala: “Također želimo potvrditi svoju predanost zdravlju naših pripadnika LGBTQ zajednice u San Franciscu koja je najviše pogođena ovom bolešću.”

S druge strane, LGBTQ zajednica poručuje da je vlada podbacila s odgovorom na izbijanje majmunskih boginja jer nisu osigurali dovoljno cjepiva.

Gradonačelnik Breed rekao je da će proglašenje izvanrednog stanja na lokalnoj razini “omogućiti da nastave pružati podršku najugroženijima, dok se također bolje pripreme za ono što dolazi.”

S trenutnim brojem slučajeva, čini se da su San Francisco i Los Angeles dva najveća žarišta izbijanja majmunskih boginja u Kaliforniji, koja je prema CDC-u od 21. srpnja imala drugi najveći broj prijavljenih slučajeva u zemlji, nakon New Yorka. Trenutačno ta dva grada imaju otprilike isti broj infekcija.

Foto naslovnice: pixabay.com

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 10

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije