Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiŠef WHO-a: „Covid pandemija bi trebala završiti do kraja godine“

Šef WHO-a: „Covid pandemija bi trebala završiti do kraja godine“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Prijetnja „Pandemijskim sporazumom“

„Pandemija“ Covida više se neće smatrati globalnom zdravstvenom krizom do kraja ove godine, izjavio je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Govoreći na Sveučilištu u Michiganu u utorak kada mu je dodijeljena medalja Thomasa Francisa Jr. za njegov doprinos zdravstvu, Tedros je rekao da je “uvjeren da ćemo u nekom trenutku ove godine moći reći da je Covid-19 gotov kao izvanredno stanje u javnom zdravstvu od međunarodne važnosti i kao pandemija.”

Šef WHO-a primijetio je da je tjedni broj prijavljenih smrtnih slučajeva sada niži nego kada je organizacija prvi put upotrijebila riječ “pandemija” za opis izbijanja Covida-19 prije tri godine, 11. ožujka 2020.

Tedros je naglasio da, iako bi „pandemija“ mogla završiti ove godine, važno je zapamtiti da je gotovo sedam milijuna života izgubljeno zbog virusa i naučiti lekcije iz izbijanja. “Ako to ne učinimo, ponovit ćemo ciklus panike i zanemarivanja koji je desetljećima bio obilježje globalnog odgovora na epidemije i pandemije”, rekao je.

Zdravstveni dužnosnik iznio je tri glavna zaključka iz „pandemije“ Covida-19. Prva je bila važnost javnog zdravlja. Tedros je pozvao sve zemlje na svim razinama dohotka da ulažu u snažan sustav primarne zdravstvene zaštite, sposoban otkriti epidemije u najranijim mogućim fazama.

Vezano: WHO postaje „Jedna svjetska vlada“ za nekoliko mjeseci?

Druga lekcija, prema riječima šefa svjetskog zdravstva, bila je važnost znanosti i opasnosti od politiziranja pitanja poput maski, cjepiva i karantina, što je u konačnici “spriječilo odgovor na pandemiju i koštalo života”. 

Također je istaknuo da pitanje kako je počela „pandemija“ ostaje bez odgovora zbog “nedostatka suradnje Kine” koja je, kako je rekao, odbila biti transparentna u dijeljenju podataka i provesti “potrebne istrage i podijeliti rezultate”.

Na kraju je glavni ravnatelj rekao da je treća lekcija važnost suradnje. Tedros je naveo da je jedna od definicijskih karakteristika „pandemije“ Covida-19 nedostatak suradnje i koordinacije od strane međunarodne zajednice zbog “uskog nacionalizma”.

U tu svrhu, WHO je predložio takozvani „pandemijski sporazum“ – sporazum između nacija da rade u međusobnoj suradnji kako bi se pripremile i odgovorile na buduće „epidemije“ i „pandemije“. Naravno, taj sporazum ili ugovor je najveća opasnost koja nam prijeti u budućnosti… nikakve „epidemije“ i „pandemije“…

Vezano: Evo kako WHO planira uvesti strahovladu

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije