Ponedjeljak, 11 studenoga, 2024
NaslovnicaZdravljeŠipak – snažan saveznik u borbi protiv bolesti srca, dijabetesa i raka

Šipak – snažan saveznik u borbi protiv bolesti srca, dijabetesa i raka

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Zdravlje iz prirode

Šipak ili nar podržava zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka, smanjenjem kolesterola i pomaganjem tijelu u upravljanju masnoćama i šećerom u krvi. On pomaže tijelu učinkovitije regulirati glukozu – nudeći prirodan način za upravljanje dijabetesom, a zahvaljujući snažnim bioaktivnim spojevima, može utjecati na ključne procese uključene u razvoj raka i tako pomoći u zaštiti od određenih vrsta raka.

Šipak je slatko, rubin crveno voće koje nije samo lijepo na izgled, već se također pojavljuje kao moćan saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i raka.

Nar je prepun spojeva koji podržavaju cjelokupno zdravlje i dobrobit. Svaki dio voća, od sočnih zrna do vanjske kožice, prepun je hranjivih tvari i bioaktivnih spojeva.

- Advertisement -

Sok od arila iz zrna šipka pun je biljnih spojeva, poput flavonoida i tanina poznatih po svojim antioksidativnim svojstvima. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oštećenja i u borbi protiv upale. Nar također sadrži masne kiseline, organske kiseline, pa čak i fitosterole, koji su spojevi koji mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola.

Debeli vanjski sloj ploda, koji se naziva perikarp, čini gotovo polovicu težine nara i sadrži neke od njegovih najmoćnijih sastojaka. Posebno je bogat elagitaninima i punikalaginima – snažnim antioksidansima koji neutraliziraju štetne slobodne radikale u tijelu. Ovaj dio voća također je izvor esencijalnih minerala poput kalcija, magnezija, fosfora i kalija, koji su ključni za održavanje zdravog tijela.

Zrna nara su također pune zdravih masti, uključujući omega-6 i omega-9 masne kiseline, koje su važne za zdravlje srca i smanjenje upale. Također sadrže organske kiseline poput askorbinske kiseline (vitamin C), koja podržava imunološku funkciju i limunske kiseline, poznate po svojim svojstvima čišćenja.

Čak i lišće stabla nara igra ulogu u promicanju dobrobiti. Sadrže tanine i flavonoide poput apigenina i luteolina, spojeva povezanih s antioksidativnim i protuupalnim učincima.

Važno je napomenuti da točan profil hranjivih tvari nara može varirati ovisno o čimbenicima kao što su mjesto uzgoja, način na koji se uzgaja i način na koji se voće prerađuje. No bez obzira na sortu, šipak je nedvojbeno prepun spojeva koji promiču zdravlje.

Nar pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti

- Advertisement -

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok bolesti i smrti u svijetu. Dok mnogi čimbenici, poput dobi, prehrane i načina života, igraju ulogu u srčanim bolestima, istraživanje pokazuje da dodavanje nara u prehranu pomaže u smanjenju rizika.

Nedavne studije pokazale su da šipak sadrži niz spojeva – poput antioksidansa, zdravih kiselina i polifenola – koji mogu pomoći u zaštiti srca. Jedno kliničko ispitivanje u Journal of Nutritional Science pokazalo je da su sudionici koji su svakodnevno uzimali ekstrakt nara primijetili značajno smanjenje krvnog tlaka nakon samo osam tjedana. Istraživači vjeruju da fenolni spojevi nara pomažu opustiti krvne žile i smanjiti hipertenziju, glavni čimbenik rizika za srčane bolesti.

U drugoj studiji objavljenoj u Journal of Ethnopharmacology, istraživači su istraživali kako se spojevi nara mogu boriti protiv pretilosti i dijabetesa, koji su usko povezani sa srčanim bolestima. Tretirali su masne stanice sokom od nara i njegovim aktivnim spojevima – elaginskom kiselinom, punikalaginom i urolitinom A. Ovi spojevi ne samo da su smanjili nakupljanje masti u stanicama, već su smanjili i oslobađanje enzima koji potiču skokove šećera u krvi i skladištenje masti. Ovaj učinak na metabolizam masti i glukoze posebno je obećavajući za one koji su izloženi riziku od dijabetesa – glavnog uzroka bolesti srca.

Ukratko, šipak i njegovi bioaktivni spojevi – posebno punikalagini i urolitini – podupiru zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka, smanjenjem kolesterola i pomažući tijelu u upravljanju masnoćom i šećerom u krvi.

Nar pomaže u snižavanju razine šećera u krvi

Nar također može kontrolirati dijabetes. Studija iz 2022. objavljena u časopisu Antioksidansi istaknula je potencijal soka od nara kao prirodnog načina za snižavanje razine šećera u krvi zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji bioaktivnih spojeva. Ovi spojevi rade zajedno kako bi podržali sposobnost tijela da preradi glukozu i smanji oksidativni stres, koji je ključni pokretač komplikacija dijabetesa.

- Advertisement -

Istraživanja pokazuju da ispijanje soka od nara može povećati osjetljivost na inzulin i pomoći stanicama da apsorbiraju više glukoze, što je bitno za održavanje razine šećera u krvi. Sok također pomaže u zaštiti beta-stanica gušterače, koje proizvode inzulin i sprječavaju štetno nakupljanje šećera na proteinima (proces poznat kao glikacija), koji s vremenom može oštetiti tkiva.

Spojevi nara također djeluju na ključne enzime koji reguliraju razgradnju šećera u tijelu. Na primjer, inhibiraju enzime poput alfa-amilaze i alfa-glukozidaze, koji usporavaju apsorpciju šećera iz hrane. To znači da manje šećera ulazi u krvotok nakon obroka – što dovodi do stabilnije razine šećera u krvi. Istodobno, sok pomaže smanjiti upalu, koja je često povišena kod osoba s dijabetesom.

Osim antioksidativnih svojstava, sok od nara također aktivira određene receptore koji poboljšavaju osjetljivost organizma na inzulin. Sve te radnje kombiniraju se kako bi pomogle tijelu da učinkovitije regulira glukozu – nudeći prirodan način za podršku upravljanju dijabetesom.

Nar pomaže u zaštiti od određenih vrsta raka

Nar se istražuje zbog mogućnosti zaštite od raka. Zahvaljujući svojim snažnim bioaktivnim spojevima, uključujući antioksidanse poput elaginske kiseline i punikalagina, nar može utjecati na ključne procese uključene u razvoj raka.

Ovi spojevi djeluju na nekoliko načina na ciljanje stanica raka. Prvo, mogu usporiti rast tumora ometanjem putova kojima se stanice raka koriste za razmnožavanje. Na primjer, dokazano je da ekstrakti nara blokiraju specifične proteine ​​poput ciklina D1, na koji se stanice raka oslanjaju da rastu. U modelima stanica raka dojke, spojevi nara također su smanjili aktivnost estrogenskih receptora, koji su uključeni u proliferaciju tumora.

Učinci nara protiv raka nadilaze inhibiciju rasta. Studije na stanicama raka pluća i prostate pokazale su da spojevi nara mogu potaknuti apoptozu – u biti uzrokujući samouništenje stanica raka. U jednoj studiji u Biomedicine & Pharmacotherapy, ekstrakti iz kore voća pospješuju proizvodnju proteina koji potiču staničnu smrt, dok smanjuju razine proteina koji je sprječavaju. Ovo dvostruko djelovanje pomaže u ograničavanju preživljavanja stanica raka.

Osim promicanja apoptoze, nar može pomoći u smanjenju širenja stanica raka. Pokazalo se da inhibiraju metastaze – proces kojim se rak širi na druge dijelove tijela – blokirajući enzime poput MMP-2 i MMP-9, koji igraju ulogu u invaziji tumorskih stanica.

Sve u svemu, šipak pokazuje obećavajući potencijal kao prirodni dodatak strategijama liječenja raka. Njihovi spojevi djeluju na više razina – blokiraju rast, potiču smrt stanica i sprječavaju širenje raka. Iako su potrebna dodatna istraživanja, ova otkrića sugeriraju da bi šipak mogao igrati pomoćnu ulogu u prevenciji i terapiji raka.

Provjeri/expose-news.com

Foto naslovnice: pixabay.com

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije