Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiSkori KRAH električnih automobila

Skori KRAH električnih automobila

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Nametanje

Trenutna energetska kriza u Europi mogla bi zakočiti električnu mobilnost u Nemačkoj i prodaju e-vozila, izvijestio je u petak Der Spiegel.

S poskupljenjem struje, punjenje e-vozila postaje skuplje nego punjenje benzinskog ili dizel vozila, pišu novine. Motor s unutrašnjim sagorijevanjem je u prosjeku jeftiniji za više od 30 eura mjesečno s kilometražom od 15.000 kilometara, pišu publikacije. Do kraja sljedeće godine, e-automobili bi trebali biti „očigledno u nepovoljnom položaju“, citira Der Spiegel Ferdinanda Dudenhofera iz Centra za istraživanje automobila.

Državni bonusi za kupovinu električnih vozila također su smanjeni za 25 posto. Sa skoro godinu dana čekanja naručenog električnog automobila, kupac će dobiti manji bonus nego što je očekivao, piše list i dodaje da više nema državne subvencije za hibridne automobile.

U trenutnoj klimi, potrošači možda nemaju previše želje kupiti novi automobil. „Radi se o toksičnoj mješavini energetske krize i inflacije“, izjavila je Sabine Jaskula iz ZF-a, drugog po veličini njemačkog dobavljača sistema za automobile.

Proizvodnja električnih automobila će se urušiti u Europi slijedeće godine, predviđa ona, jer bi samo 11 milijuna automobila moglo sići s proizvodne trake širom industrije umjesto planiranih 18 milijuna.

Drugi predstavnik ZF-a opisao je planove EU-a o prestanku prodaje automobila na benzin i dizel do 2035. godine kao “iluzorne”.

Također, postoji nedostatak javnih stanica za punjenje širom Njemačke, navodi Der Spiegel. U nekim metropolitanskim područjima, jednu stanicu dijeli čak 60 vozila, a potrebna je i obimna rekonstrukcija stanice da bi se omogućilo dovoljno mjesta za punjenje za sve.

Provjeri/spiegel.de

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije