Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiŠkotska vlada pokreće istragu zbog skoka smrti novorođenčadi

Škotska vlada pokreće istragu zbog skoka smrti novorođenčadi

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Efikasno i sigurno…“

Po drugi put u šest mjeseci broj umrlih novorođenčadi u Škotskoj dosegao je zabrinjavajuću razinu, pa je Škotska vlada naredila istragu o tome zašto je smrtnost novorođenčadi bila veća od očekivane i u rujnu 2021. i u ožujku 2022.

Škotska vlada je ovlastila Healthcare Improvement Scotland da istraži visoku učestalost smrtnosti novorođenčadi u zemlji.

Prema priopćenju za javnost “Pregledom će biti obuhvaćeni svi prijavljeni smrtni slučajevi diljem Škotske između 1. travnja 2021. i 31. ožujka 2022. kako bi se otkrilo postoji li nešto što je moglo pridonijeti povećanju. Sve što je identificirano uključit će se u preporuke i radnje za poboljšanje kvalitete skrbi za majke i bebe.”

Broj smrtnih slučajeva među dojenčadi mlađom od četiri tjedna povećao se na 18 u ožujku (4,6 na 1000 rođenih) i čak 21 u rujnu 2021. godine (4,9 na 1000 rođenih), prema škotskom Daily Expressu.

“Svaka smrt je tragedija za obitelji, zato sam se ranije ove godine posvetila ovoj reviziji kako bih otkrila postoji li razlog za povećanje”, rekla je ministrica javnog zdravstva Maree Todd, te dodala:

“Shvaćam koliko je ovo vrijeme teško za sve pogođene i ohrabrila bih ih da pristupe podršci ako to žele. Dostupne su informacije o organizacijama i pomoći na National Bereavement Care Pathways Scotland kao i na web stranici Škotske vlade.”

Dok stope smrtnosti dojenčadi variraju od mjeseca do mjeseca, prosjek među novorođenčadima je nešto više od dva na 1000 rođenih s neonatalnom smrtnošću definiranom kao smrt unutar 28 dana od rođenja.

Ovo je drugi put od srpnja 2017. i drugi put u šest mjeseci da je stopa smrtnosti novorođenčadi dosegla 4,8 na 1000 živorođenih, daleko iznad gornjeg praga upozorenja poznatog kao “kontrolna granica”.

Sumnjalo se da koronavirus igra ulogu, ali stručnjaci ove “stvarno zabrinjavajuće” brojke ne povezuju s tim virusom.

Dr. Sarah Stock, stručnjakinja za medicinu majki i fetusa na Sveučilištu u Edinburghu, izjavila je za nacionalne novine ranije ove godine: “Mislim da su brojke stvarno zabrinjavajuće i još ne znamo razloge zašto se to događa. Ono što znamo je da se ne radi o neonatalnom Covidu…“

Znate li možda vi o čemu se radi?

Provjeri/newspunch.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije