Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiŠpanjolskom haraju prosvjedi zbog socijalističkog osvajanja vlasti

Španjolskom haraju prosvjedi zbog socijalističkog osvajanja vlasti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Provociranje „desnice“

Napetosti oko preuzimanja vlasti od strane Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) dosegnule su novi vrhunac prošlog tjedna kada je španjolski političar upucan u lice, a deseci Španjolaca ozlijeđeni u još uvijek aktivnim prosvjedima.

Španjolskom vlada PSOE i njegov socijalistički vođa Pedro Sánchez, otkako su izbori u zemlji u lipnju bili potpuno neuvjerljivi. Iako je desno orijentirana Narodna stranka (PP) dobila najviše glasova, nije uspjela formirati većinu u Saboru. Kralj Felipe VI imenovao je Sáncheza vršiteljem dužnosti premijera i povjerio mu da sastavi vladu.

Sada se čini da je Sánchez pronašao način da učvrsti svoju poziciju, udruživši se s Juntsom, političkom strankom katalonskih separatista koji se zalažu za odcjepljenje Katalonije. Godine 2017. godine imali su 7 mjesta u parlamentu, ali su protjerani u Bruxelles zbog pobune nakon što su proglasili neovisnost od Španjolske. U duboko kontroverznom potezu, Sánchez je sada ponudio čelnicima Juntsa amnestiju u zamjenu za njihove glasove, što bi socijalističkoj stranci dalo mjesta potrebna za formiranje nove vlade.

Pregovori između PSOE i Juntsa prošli su mjesec pokrenuli masovne prosvjede u Madridu i drugim gradovima, u koje su se uključili i članovi desničarskih frakcija poput PP-a i Voxa, a prosvjedi bi ponekad prerasli u nasilje i sukob s policijom. 

U utorak navečer je najmanje 30 policajaca i 9 civila ozlijeđeno kada su tisuće prosvjednika opkolile urede PSOE-a na Calle de Ferraz u Madridu. Policija je upotrijebila suzavac i gumene metke te uhitila dio prosvjednika.

Sánchez, koji tvrdi da će njegovo iznenadno prihvaćanje katalonskih separatista uvesti eru “suživota”, prkosno je odgovorio na društvenim mrežama:

“Ne očekujemo ništa od onih koji radnjom ili propustom podržavaju opsadu socijalističkih prostora. Njihova šutnja mnogo govori. Društveni napredak i suživot vrijede. Neće slomiti PSOE.”

U četvrtak je popularni političar po imenu Alejo Vidal Quadras, koji je prethodno vodio PP u Kataloniji i od tada osnovao desno orijentiranu stranku Vox, tvitao protiv “sramotnih” pregovora za koje je rekao da će “srušiti vladavinu prava”:

“Tako će naša nacija prestati biti liberalna demokracija i postati totalitarna tiranija. Španjolski narod to neće dopustiti.”

Sat vremena kasnije Quadrasa je u lice ustrijelio maskirani naoružani napadač dok je političar izlazio iz zgrade u kojoj živi. Quadras je čudom preživio i oporavlja se u bolnici s dva prijeloma čeljusti.

Vladini izvori kažu da se očekuje da će parlament glasovati o novoj vladi sa Sánchezom na čelu u srijedu ili četvrtak.

Što se to događa u Europi (i svijetu)?

Događaji u Španjolskoj dodatno potvrđuju kako se diljem Europe (ali i svijeta) uspostavlja trend u kojem tzv. „lijeve“ stranke izazivaju revolt vlastitog stanovništva. Naoko lakomisleni potezi, kojima pribjegavaju ove politike i kojima izazivaju bijes naroda, s druge strane ojačavaju onaj drugi, tzv. „desni“ politički spektar.

Mnogi bi pomislili da je sve ovo što se događa sasvim normalno i da je rezultat nekog prirodnog tijeka „evolucije“ ljudskog društva. No, ne treba biti naivan, sve je to vrlo pomno smišljen plan, koji se toliko puta ponavljao u povijesti… i svaki put bi oni koji bi „zajahali“ na desničarskom valu postajali sve jači.

Znate li u kojem smjeru treba usmjeriti poglede?

Provjeri/frontline.news

Foto naslovnice: screenshot frontline.news

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije