Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeSportaši u paklu „cijepljenja“

Sportaši u paklu „cijepljenja“

Ako mislite da su sportaši, čak i oni vrhunski, izuzeti od problema sa sve većim pritiscima u pogledu „cijepljenja“, u velikoj ste zabludi. Dok s jedne strane isplivavaju primjeri vrhunskih sportaša koji odbijaju biti dio eksperimenta mračne „elite“, s druge strane bilježi se porast slučajeva onih sportaša koji su primitkom sadržaja injekcije izgubili kvalitetu svojih izvedbi.

U Francuskoj je najpoznatiji slučaj 31-godišnjeg sprintera, osvajača olimpijske medalje i rekordera Francuske na 200 metara, Christophea Lemaitrea. Nakon što je bio pozitivan na koronavirus u listopadu 2020., te je podbacio u nastupima prošle zime, došlo je do poboljšanja njegove forme u travnju ove godine i sve je nagovještavalo da će se bez problema kvalificirati za Olimpijske igre. Međutim, njegov napredak je zaustavljen u svibnju, ubrzo nakon prve doze injekcije. Simptomi kroničnog dugotrajnog umora vratili su ga na zimsku razinu, a što je za posljedicu imalo nemogućnost kvalifikacija za Tokio. Karijera ovog vrhunskog sprintera na ovaj način je vrlo vjerojatno završena.

Biciklizam

Danski biciklist Jakub Fuglsang, pobjednik Critérium du Dauphiné, Olimpijske igre u Tokiju učinio je svojim glavnim ciljem u sezoni. Utrka Tour de France mu je trebala biti zadnja priprema za Olimpijske igre, no na kraju je morao odustati. “Od primitka druge doze cjepiva dane neposredno prije početka Toura, osjetio sam pad u formi”, rekao je Fuglsgang. Na olimpijskoj utrci završio je na 12. mjestu, gotovo tri minute iza pobjednika, daleko od svoje srebrne medalje u Riju.

Drugi poznati biciklist, također, je naveo „cijepljenje“ kao razlog za loš učinak svojih izvedbi. Radi se o belgijskom olimpijskom pobjedniku iz Rija i pobjedniku utrke Paris-Roubaix, Gregu Van Avermaetu. Pad forme i problemi, također, počinju od Tour de Francea, pri čemu je doveo u pitanje i sudjelovanje na predstojećem Svjetskom prvenstvu, koji mu je bio glavni cilj sezone 2021. “Problem dolazi od cjepiva Pfizer. Vidjet ću liječnike sljedećih dana i slijediti njihove savjete. Vjerojatno neću voziti do kraja sezone”, bio je izravan Van Avermaet. Konačna potvrda stigla je prije par dana i postalo je službeno da belgijanac neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu koje se održava krajem mjeseca.

Nadalje, ovog kolovoza zabilježeni su slučajevi srčanih komplikacije kod trojice nedavno cijepljenih mladih belgijskih biciklista, u dobi od 15 do 17 godina, u timu Acrog Tormans Balen. Ovdje treba napomenuti da se srčane komplikacije (jaki bolovi u prsima) nisu dogodile u mirovanju, već tijekom natjecanja ili intenzivnog treninga. Te su komplikacije usporedive s miokarditisom, kaže doktor Van Mieren iz Belgijske biciklističke federacije. To je u savršenoj korelaciji s rizicima otkrivenim u općoj populaciji vezano uz potonje, a osobito za dječake dobrog zdravlja. Ovdje se čini da se rizik povećava ako dodamo intenzivnu sportsku tjelovježbu. Nakon toga je uslijedila preporuka nekih belgijskih sportskih liječnika da se najmanje tjedan dana nakon injekcije mRNA ne bave intenzivnim tjelesnim aktivnostima.

Ne prihvaćaju svi nova „pravila igre“ – odbijanje cjepiva

Prošlog lipnja dvanaest belgijskih olimpijaca odbilo je drugu dozu mRNA cjepiva, legitimno se pozivajući na strah od gubitka performansi s približavanjem igara.

Na isti način se i polovica igrača nogometne reprezentacije Belgije odbila cijepiti prije početka Eura. Uz spomenute razloge sportske izvedbe, neki su primijetili činjenicu da je to prije svega bio osobni izbor, drugi su, poput vratara Mignoleta, otišli toliko daleko da su doveli u pitanje postupak cijepljenja bez znanstvenog konsenzusa.

Francuski izbornik Didier Deschamps izričito je zabranio da se vrši cijepljenje tijekom trening kampa i natjecanja, navodeći moguću opasnost i rizike od nuspojava. Je li mu u nekim klubovima prijavljen neki specifičan slučaj? Je li ispodprosječni nastup francuske nogometne zvjezde Kyliana Mbappéa na europskom prvenstvu, a koji je vjerojatno na zahtjev predsjednika Macrona „ritualno“ cijepljen pred kamerama neposredno prije početka prvenstva, otkriva još jedan slučaj pada sportskih performansi nakon cjepiva?

Suočavanje s obvezama i indirektnim prisilama

Ne zavaravajmo se, postaje vrlo komplicirano odbiti cijepljenje, uključujući i vrhunske sportaše.

Nogometaši Olympique iz Liona svoju će slijedeću europsku utakmicu igrati u Glasgowu bez svog švicarskog krilnog igrača albanskog podrijetla Shaquirija, koji nije dovršio proces cijepljenja, a što očigledno govori o izraženoj nevoljkosti ovog igrača da se podvrgne injekcijskom tretmanu. No, Shaquiri je na kraju ipak popustio indirektnoj prisili i to zbog ograničenja u putovanjima.

Trener Arsenala Mikel Arteta zamolio je sve svoje igrače da se cijepe jer mu je dosadilo da mora raditi bez nekih igrača zbog pozitivnih testova. Njegov zahtjev je smiješan kad je poznato da cijepljenje ne sprječava zarazu ili prijenos.

Bez obzira što se u svijetu tenisa zasad javno ne bilježe slučajevi posljedica nakon cijepljenja, dvije zvijezde, Novak Đoković (svjetski broj 1) i Stepanos Tsitsipas (broj 3), jasno su iskazali svoj negativni stav protiv ovog postupka. Grk je otišao toliko daleko i rekao da će primiti cjepivo jedino ako ATP injekciju učini obveznom.

U svijetu boksa jedan slučaj izazvao je zaprepaštenje. Bivši olimpijski prvak iz Atlante, 48-godišnji meksičko-američki boksač Oscar de La Hoya, trebao se vratiti u ring 11. rujna. Oscar se doveo u zavidnu formu, te je postigao optimalu težinu, a onda je naglo odustao od meča deset dana prije zakazane borbe. Pogođen delta varijantom, objavio je video s bolničke njege koji je ubrzo postao viralan, a počinje riječima: “Unatoč tome što sam potpuno cijepljen …”.

Covid knock out

Engleski svjetski prvak u teškoj kategoriji WBC Tyson Fury 24. srpnja se trebao boriti protiv službenog izazivača Deontaya Wildera, no morao je odustati od borbe. U svibnju je Fury primio prvu injekciju nakon koje je uslijedila visoka temperatura i višednevni umor koji su ga vezali za krevet i spriječili u treningu. Nakon toga Fury se odbio podvrgnuti drugoj injekciji, plašeći se snažne sekundarne reakcije, koja bi mogla biti vrlo problematična neposredno prije meča. Protivnički tabor mu je zamjerio odbijanje dovršetka procesa cijepljenja, pa je borba odgođena za 9. listopada. Prema vijestima iz Furyevog tabora, boksač se teško oporavlja. Nastavio je s treninzima tek prije dva tjedna.

Simone Biles i Kimi Raïkkönen

Zanimljivo je pogledati i slučaj američke gimnastičke zvijezde Simone Biles, koja je odustala od pojedinačnog nastupa na Olimpijadi. Biles je potpuno cijepljena 28. srpnja, a zatim je odustala od natjecanja početkom kolovoza, navodeći osobne i psihološke probleme, posebno naglašavajući unutarnju borbu protiv “demona”. Teško je ovo ne povezati s datumom završetka procesa cijepljenja, čak i ako je očito imala i velikih psihičkih problema i to u sezoni koja joj je jedna od najuspješnijih u karijeri.

U kategoriji motosporta valja istaknuti slučaj finskog vozača Formule 1 i bivšeg vozača relija Kimija Räikkönena. Prema švicarskoj televiziji SRF, finski prvak proveo je svoj cjeloviti proces cijepljenja tijekom ožujka i travnja, s dvije injekcije pfizerove mRNA. Sjećamo se njegova tadašnjeg govora, u kojem je opravdavao primanje prve doze u Bahreinu željom da ne čeka na povratak kući, ističući činjenicu da ga njegova profesija tjera na brojna putovanja i da to radi prije svega radi “zaštite drugih”. Na njegovu žalost, 5. rujna nije sudjelovao na VN Nizozemske zbog pozitivnih testova na Covid19!?

Blaga nuspojava može biti ozbiljna za vrhunskog sportaša

Svi navedeni slučajevi trebali bi natjerati sportaše, ali i sve ostale, da razmisle o ovom masovnom cijepljenju. Vrhunski sportaši su biološki „mehanizmi“ visoke preciznosti, podešeni i optimizirani za postizanje visokih sportskih dostignuća. Osim toga, sportaši, općenito mladi, imaju jako dobro zdravlje i imunitet koji ih apriori štiti od ozbiljnih oblika bolesti, pa se postavlja pitanje je li cijepljenje ima uopće ikakvo uporište za primjenu među sportašima.

Doista je skandalozno da je većina olimpijskih odbora prisilila svoje sportaše na cijepljenje i to neposredno prije natjecanja, riskirajući tako uništiti godine školovanja i mukotrpnog treniranja i ulaganja, a već i mala nuspojava može biti vrlo ozbiljna u postizanju vrhunskih sportskih ciljeva. O ozbiljnim nuspojavama bespredmetno je i raspravljati…

Izvor: Francesoir.fr

Foto: Francesoir.fr (prilagođeno)

VEZANO

najnovije