Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaEkonomijaSredišnja banka EU-a – „Gospodarski izgledi se zamračuju“

Središnja banka EU-a – „Gospodarski izgledi se zamračuju“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Programirani kaos…

Europa se suočava s gospodarskim rastom nižim od očekivanog dok inflacija nastavlja rasti, otkrila je u ponedjeljak šefica Europske središnje banke Christine Lagarde, objašnjavajući da je ECB podigla kamatne stope za 75 baznih bodova u pokušaju kontroliranja skoka cijena.

Govoreći pred Odborom za ekonomska i monetarna pitanja Europskog parlamenta u ponedjeljak, Lagarde je priznala da je “inflacija i dalje previsoka i da će vjerojatno ostati iznad našeg cilja dulje vrijeme”.

Bivša šefica MMF-a upozorila je da su se “ekonomske posljedice za europodručje ruskog neopravdanog agresijskog rata na Ukrajinu” dodatno povećale od lipnja, misleći na zapadne sankcije za rusku naftu i plin, koje su dovele do vrtoglavog skoka cijena goriva.

“Izgledi se zamračuju”, rekla je. Dok je gospodarstvo eurozone poraslo 0,8% u drugom tromjesečju, Lagarde je rekla da ECB očekuje da će aktivnosti “znatno usporiti” tijekom ostatka 2022., na ukupno 3,1% tijekom godine i samo 0,9% za cijelu 2023. Stvari će neznatno poboljšati 2024., s projiciranim rastom od 1,9%, rekla je.

Velik dio gospodarskog rasta u ovom tromjesečju bio je posljedica “snažne potrošačke potrošnje” potaknute ponovnim otvaranjem industrija koje su bile zatvorene zbog Covida poput turizma, rekla je Lagarde, ističući pad globalne potražnje zbog onoga što je nazvala “pogoršanjem uvjeta trgovine”.

Visoku inflaciju “pojačavaju prekidi u opskrbi plinom”, rekla je, dodajući da “nesigurnost” i “pad povjerenja kućanstava i poduzeća” također pridonose crnim predviđanjima.

Inflacija je u kolovozu dosegnula 9,1%, potaknuta cijenama energije i hrane. ECB je u skladu s tim povećao svoje projekcije inflacije, odredivši 8,1% za 2022., 5,5% za 2023. i 2,3% za 2024., a Lagarde je ponovno uprla prstom u “velike poremećaje u opskrbi energijom”.

Nedavno povećanje kamata središnje banke od 75 bodova ranije ovog mjeseca bilo je tek drugo povećanje u 11 godina, nakon što je u srpnju dodala 50 baznih bodova. Lagarde je rekla da će povećanje “prigušiti potražnju”, ali osigurati da “inflacijska očekivanja ostanu dobro usidrena”.

Lagarde je priznala da se očekuje da će se situacija “pogoršati prije nego što postane bolja” s obzirom na visoke troškove energije i hrane – što je trenutno najvažnije pitanje za dva od tri Europljana, prema istraživanju Eurobarometra.

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije