Ponedjeljak, 6 veljače, 2023
NaslovnicaSamo pozitiva"Sterilna" budućnost koncerata

“Sterilna” budućnost koncerata

0
(0)

Glazbena industrija jedna je od najpogođenijih djelatnosti tijekom pandemije koronavirusa Covid-19. Nakon proglašenja pandemije u Republici Hrvatskoj, odnosno od 11.ožujka 2020.godine, vrlo brzo je došlo do otkazivanja gotovo svih koncertnih događanja. Organizatori koji su gajili nadu u brz povratak na staro stanje, vršili su odgađanje zakazanih glazbenih happeninga barem za neko vrijeme, dok su ih oni nešto manje optimistični prebacivali za slijedeću, 2021. godinu.

Polovina je mjeseca svibnja 2021.godine, kakva je situacija danas, te što nam je za očekivati u narednom periodu po pitanju glazbenih nastupa uživo?

Sudimo li prema koncertnim događajima, ako ih je tako moguće nazvati, koji su održani u posljednje vrijeme u Hrvatskoj, budućnost nije baš obojana vedrim nijansama.

Glazbeni sastav PipsChips&Videoclips održao je u Samoboru tri live nastupa (počevši od 7.svibnja), koje je sudeći prema fotografijama s događaja, uz veliku dozu mašte i dalje teško nazvati koncertima. Naime, posjetitelji, kojih je na svakom od tih nastupa bilo po 70, sjedili su na propisanom razmaku s maskama na licu, bez kontakta, plesa i ostalog „staronormalnog“ ponašanja na kakvo smo navikli prisustvujući ovakvim događajima.

Polemika oko održanih koncerata prenijela se na društvene mreže gdje je evidentno podijeljena publika povela vrlo žustru raspravu, a koja je za epilog imala vrlo emotivan post osobe koja piše statuse na facebooku u ime pipschips&videoclips (pretpostavljamo, ali ne tvrdimo da se radi o frontmenu grupe Dubravku Ivanišu Ripperu), a kojeg donosimo u cijelosti.

https://www.facebook.com/pipschipsvideoclips/posts/10158477257477701

Ono što svakako ne dvojimo je činjenica da je čitav bend dao maksimalan napor da u okviru zadanih „rubnih uvjeta“ epidemioloških mjera, na bini isproducira svoju najbolju izvedbu, o čemu mjerodavno može suditi isključivo publika koja mu je prisustvovala. No, o čemu se zapravo ovdje radi i možemo li ovaj događaj nazivati koncertom? Teško, bar ne u kontekstu „staronormalnog“ značenja te riječi.

Stoga, ukoliko je ovakav vid „sterilnih“ glazbenih nastupa uživo predložak za buduće događaje, jedino pošteno bi bilo izmisliti neku novu riječ, a riječ „koncert“ pospremiti u ropotarnicu povijesti zauvijek ili barem do povratka na staronormalno stanje.

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 0 / 5. Ukupno glasova: 0

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije