Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiŠto se događa u Sudanu? WHO ponovo plaši „smrtonosnim virusima“ iz laboratorija...

Što se događa u Sudanu? WHO ponovo plaši „smrtonosnim virusima“ iz laboratorija kojeg drže militanti

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Opet ista priča…

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podigla je uzbunu zbog “visokog rizika od biološke opasnosti” nakon što je skupina militanata preuzela kontrolu nad biolaboratorijem koji je financirao SAD i koji sadrži “iznimno opasne” viruse.

Jedna od dvije zaraćene frakcije u Sudanu preuzela je kontrolu nad laboratorijem u kojem su znanstvenici eksperimentirali sa smrtonosnim patogenima.

Laboratorij, Sudanski nacionalni laboratorij za javno zdravstvo, navodno je povezan s dr. Anthonyjem Faucijem i američkim Nacionalnim institutom za zdravlje (NIH), između ostalih federalnih agencija.

Predstavnik WHO-a u Sudanu dr. Nima Saeed Abid rekao je novinarima da je laboratorij sada pod kontrolom opasnih militanata, te da tehničari laboratorija nisu mogli osigurati zarazne materijale nakon što su izbili nasilni sukobi između sudanskih snaga i vojne hunte 15. travnja.

Prema podacima WHO-a, borbe su dovele do najmanje 427 mrtvih i 3700 ozlijeđenih, a trenutačno je na snazi ​​72-satno primirje. Tisuće ljudi pokušavaju pobjeći iz zemlje, a nekoliko zemalja pokušava evakuirati svoje građane.

Abid je rekao novinarima u Ženevi u utorak da tehničari nisu mogli pristupiti biolaboratoriju u Khartoumu i ispravno osigurati patogene, izvijestio je Reuters.

Laboratorij se navodno nalazi u blizini centra grada, u blizini glavne zračne luke u Kartumu, a među raznim opasnim materijalima pohranjenim na licu mjesta nalaze se i uzročnici ospica, dječje paralize i kolere.

“Ovo je glavna briga: nema pristupa laboratorijskim tehničarima da odu u laboratorij i sigurno zadrže dostupni biološki materijal i tvari”, rekao je Abid.

Naoružani militanti navodno su udaljili svo osoblje iz laboratorija, uključujući znanstvenike i tehničare, stvarajući “visoki rizik od biološke opasnosti”.

WHO je rekao da su sudanski borci “izbacili sve tehničare iz laboratorija… koji je kao vojna baza potpuno pod kontrolom jedne od zaraćenih strana”.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan naznačio je u ponedjeljak na brifingu za tisak u Bijeloj kući da SAD “aktivno olakšavaju odlazak američkih građana koji žele napustiti Sudan” i da su “raspodijelili američka obavještajna sredstva, sredstva za nadzor i izviđanje za potporu rutama kopnene evakuacije, koje Amerikanci koriste.”

Zapljena laboratorija izaziva daljnju zabrinutost oko financiranja stranih biolaboratorija od strane američke vlade.

Sudanski nacionalni laboratorij za javno zdravstvo primio je financijsku i kadrovsku potporu od američkih vladinih tijela, uključujući Ministarstvo obrane, Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Nacionalni institut za zdravlje dr. Anthonyja Faucija, izvijestila je Natalie Winters iz The War Rooma.

Prema Abidu, situacija je “ekstremno opasna” jer su znanstvenici eksperimentirali sa smrtonosnim patogenima u laboratoriju: “Imamo izolate dječje paralize u laboratoriju, imamo izolate ospica u laboratoriju, imamo izolate kolere u laboratoriju. Postoji ogroman biološki rizik povezan s okupacijom središnjeg javnog zdravstvenog laboratorija u Khartoumu od strane jedne od zaraćenih strana.”

Laboratorij, koji se nalazi u glavnom gradu zemlje Kartumu, prima potporu raznih američkih vladinih agencija uključujući Ministarstvo obrane (DOD), Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Američku agenciju za međunarodnu Razvoj (USAID).

Tijekom mandata dr. Faucija kao voditelja agencije NIH, on je također dodijelio sredstva za potporu istraživanja koja su uključivala znanstvenike iz kontroverznog laboratorija.

Iako je trenutačno nejasno hoće li bilo koja od sila vladati pobjednički nad zemljom od 46 milijuna duša, tko god pobijedi možda će se morati boriti s domaćim biološkim ratom.

Provjeri/slaynews.com

Foto naslovnice: screenshot slaynews.com

P O D I J E L I !

1 KOMENTAR

  1. Na detaljima se vidi šta su “majstori” planirali: rušenjem kula bliznakinja odmah je bilo jasno da počinju “rat protiv terorizma”, sada su se teroristi dokopali “opasnih bioloških patogena” i to se vrti na svim vestima bez prekida.

    Da vidimo – koliko je teško bilo doći do ovih patogena i bez “osvajanja laboratorije”? Svako dete obolelo od ospica je živi inkubator, znatno je manje dece obolelo od dečje paralize ali je mnogo lakše doći do njih nego “osvajati laboratoriju” a kolera… dovoljno je otići do Jemena…
    ——————
    Koga onda mediji vuku za nos? Pa većinu gledalaca i slušalaca koji neće uključiti mozak već će automatski prihvatiti da su “teroristi došli do opasnih patogena” i sve dalje što se bude dešavalo biće pokriveno tom “činjenicom”. I šta da se čudimo kad je čika Bili sve to već najavio? Jedino se pitam koliko će ljudima trebati vremena da shvate da su teroristi lako mogli da dođu do ebole i marburga kojih takođe ima “na izvolte” na više mesta u Africi gde kontrola gotovo da ne postoji umesto “da nas napadnu” ospicama…

VEZANO

najnovije