Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeŠto se to značajno dogodilo u SAD-u po pitanju prava na pobačaj?

Što se to značajno dogodilo u SAD-u po pitanju prava na pobačaj?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Za život

Američki Vrhovni sud je u petak, 24.06.2022. godine poništio ustavno pravo na pobačaj, poznatije kao Odluka Vrhovnog suda „Roe protiv Wadea“, čime je zapravo okončano priznavanje ustavnog prava na pobačaj i prepustio pojedinim državama ovlast da dopuste, ograniče ili zabrane tu praksu.

Prema Fox Newsu, presuda je donesena u mišljenju suda u predmetu Dobbs protiv Jackson Women’s Health Organization, koji se usredotočio na zakon države Mississippi koji je zabranjivao pobačaj nakon 15 tjedana trudnoće.

Pobačaj predstavlja duboko moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima svake države da reguliraju ili zabranjuju pobačaj. Odluke u slučajevima Roe i Casey su prisvojili tu ovlast. Sada poništavamo te odluke i vraćamo tu ovlast narodu i njihovim izabranim predstavnicima”, napisao je sudac Samuel Alito u mišljenju suda.

Mišljenje dolazi nakon što je u javnost iscurio nacrt mišljenja iz veljače o smjeni „Roea“ koji je izazvao raspravu diljem zemlje i aktivirao prosvjede pro-life aktivista, pri čemu su na deseci centara za trudnoću vandalizirani.

Visoki sud saslušao je usmene argumente u slučaju iz prosinca 2021. Glavni odvjetnik države Mississippi Scott Stewart argumentirao je u prilog zakonu, te tražio da se ponište dva značajna slučaja u kojima je vladi spriječena zabrana pobačaja – Roe protiv Wadea i Planned Parenthood protiv Casey.

Pro-life zagovornici vjeruju da je država najbolji forum za raspravu nad ograničenjima pobačaja, a ukidanje „Roea“ vide kao pravi put.

Foto naslovnice: screenshot endtimeheadlines.org

VEZANO

najnovije